Tyske tannleger vil fortsatt til Norge

Rekrutteringen av tyske tannleger går så det suser og etterspørselen fra fylkestannlegene er stabil. En nylig gjennomført undersøkelse viser også at de fleste av tyskerne ikke reiser hjem i første omgang.

Aetat fortsetter rekrutteringen av tyske tannleger til Norge og forteller at fylkestannlegene betrakter deres virksomhet som svært viktig, ettersom stillinger fortsatt står ubesatt i distriktene og stadig flere offentlig ansatte tannleger rykker nærmere pensjonsalder. – Men den praktiske organiseringen må bli annerledes hvis rekrutteringen av sykepleiere fra utlandet stanses, slik forslaget til statsbudsjett sier. Da må undervisningen legges om og foregå i mindre gruppe enn i dag, sier koordinator Christine Haugland i Aetat. Per i dag går 16 tannleger på kurs i Köln, Hamburg, Leipzig og Berlin. De vil være «leveringsklare» til Norge i henholdsvis november, desember og januar neste år, og så nær som én vet allerede hvor de skal. Dette betyr at Nordland snart får fire nye tyske tannleger, Møre og Romsdal og Rogaland får tre hver, Oppland får to og Vest-Agder, Troms og Finnmark får hver sin.

På nyåret drar Aetat til Tyskland for å hente flere tannleger til Norge. Haugland forteller at tilgangen på særlig nyutdannede tannleger synes å ha blitt bedre det siste året, og at nyutdannede tyske tannleger sier det er vanskelig å finne stilling i hjemlandet. Fra før vet vi at tannleger må arbeide to år som assistent før de kan arbeide som selvstendig tannlege Tyskland.

Foreløpig vet vi lite om hvor lenge vi får beholde tyskerne, men Kristin Kvanvig i Aetat Helserekruttering sitter med resultatene av en nylig gjennomført undersøkelse blant 98 tannleger som er rekruttert fra Tyskland til Norge i perioden 1. januar 2000 til og med annet kvartal 2003.

Av disse er 16 reist tilbake til Tyskland av ulike årsaker, mens åtte har byttet jobb i Norge. Totalt 24 er altså reist hjem eller har byttet jobb. Åtte av disse var på samme sted i to til tre år før de flyttet, tre var i samme stilling i ett til to år, mens 13 ble værende kortere enn ett år, viser undersøkelsen.

Ellen BeateDyvi