Clinical Endodontics

Leif Tronstad:

A Textbook

Tronstads lærebok i endodonti skulle være velkjent for tannleger utdannet siste tiår. Boken er i første rekke beregnet som lærebok for studenter, men kan med stort utbytte nyttes av allmennpraktikere som ønsker en oppgradering innen fagfeltet. Første utgave av boken kom ut i 1991, og har tidligere vært anmeldt i Den norske tannlegeforeningens Tidende (1992; 102: nr. 8). Andre utgave av boken er en revidert utgave fra 2003. Boken er lett å kjenne igjen fra førsteutgaven, da kapittelinndelingen stort sett er den samme. Et kapittel om revisjonsbehandling er imidlertid kommet til i den reviderte utgaven. En hovedgrunn for nyutgivelsen har nok vært ønsket om å oppjustere boken i forhold til de teknologiske og kunnskapsmessige endringer som har skjedd innen fagfeltet de siste 10 år.

Innholdet i boken er inndelt i 17 klare og informative kapitler som har resultert i en omfattende lærebok. Styrken i boken er den klare og oversiktlige disponering av stoffet. De seks første kapitler omhandler basalkunnskap om vev og vevsreaksjoner, symptomatologi, undersøkelse og diagnose, og behandlingsformer. Akuttbehandling og rotresorpsjoner er omtalt i egne kapittler, før instrument, materialer og endodontiske teknikker blir tatt opp. På tross av at boken omhandler klinisk endodonti, gir kapitlene om instrumentering, materialer og teknikker kun en introduksjon til emnet, framfor å gi en detaljert manual over praktiske kliniske framgangsmåter. Kapitlet om tannmorfologi med relaterte terapeutiske grunnregler har for anmelderen en noe uventet plassering. Boken avsluttes mer tradisjonelt med en omtale av komplikasjoner, et nytt kapittel om revisjon, bleking, restaurering og prognose. Boken er rikholdig illustrert med foto og illustrasjoner i sort hvitt. Selv om trykken og gjengivelse av bildene i den nye utgaven synes bedre enn i den foregående, bærer røntgenbildene fortsatt preg av varierende kvalitet. Boken har ikke referanseliste i vanlig forstand bak de ulike kapitler, men en bedring i forhold til den tidligere utgaven er at hvert kapittel er etterfulgt av anbefalt litteratur for videre lesning. En egen indeks bakerst i boken gjør det lett for leseren å orientere seg og finne fram til aktuelle emner.

Oppsummert boken er velskrevet og godt tilrettelagt og framskaffer en betydelig mengde kunnskap i en form og et format som er lettlest og underholdende. De senere år har det imidlertid kommet flere lærebøker i endodonti på markedet, og nye vil komme i nær framtid. Dette medfører at utvalget nå er stort og konkurransen innen lærebokmarkedet i faget større enn tidligere.

IngeFristad 

Stuttgart, New York: Georg Thime Verlag; 2003. 259 s, 311 ill.

Denne anmeldelsen er tidligere trykket i Tidende nr. 12, men med feil illustrasjon. Tidende beklager.