§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende vil ta opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Spørsmål: Har en ansatt tannhelsesekretær krav på fri med lønn i forbindelse med skifte av bolig (flytting)?

Svar: Spørsmålet om hvilke rettigheter og plikter den ansatte har, finnes i første rekke i arbeidsavtalen. Dersom partene har lagt Mønsteravtalen til grunn, finnes reglene om velferdspermisjoner i avtalens § 12. Det står ingen ting i bestemmelsen om permisjon – med eller uten lønn. Svaret blir derfor at den ansatte ikke har krav på permisjon i forbindelse med flytting.

(I punkt 9 står det at man har krav på permisjon ved flytting til ny bolig i forbindelse med skifte av stilling hos tannlegen. Denne bestemmelse er hentet fra offentlig sektor hvor arbeidsgiver kan ha flere arbeidssteder og er lite praktisk.)

Spørsmål: Jeg har vært assistenttannlege i 11 år. For fire år siden inngikk vi en ny kontrakt og benyttet NTFs standardavtale. En av bestemmelsene sier at dersom samarbeidet har vart i mer enn 10 år skal medarbeider ha forkjøpsrett. Mitt spørsmål er om jeg kan hevde at jeg har forkjøpsrett nå eller om jeg først kan kreve dette etter ytterligere seks års samarbeid?

Svar: Jeg mener at du kan påberope deg forkjøpsrett nå. Ordlyden i avtalen sier «hvis samarbeidet har vart i 10 år eller mer» det står ikke noe om at det skal være 10 år fra undertegning av avtalen.