Kjeveortopedisk jubileumsfeiring:

En aktiv og sosial kameratflokk

Tre hele dager til ende feiret de. Og det var ikke noe å si verken på rammen rundt eller innholdet i markeringen av Norsk Kjeveortopedisk Forenings femtiårsjubileum, som var lagt til Nordisk Ortodontisk Selskaps 18. kongress; Alexandra hotell i Loen i kombinasjon med et innholdsrikt kurs- og fagprogram hadde lokket drøyt 200 norske og utenlandske kjeveortopeder og seksti ledsagere til den ikke helt sentrale bygda på Nord-Vestlandet i dagene 4.–7. september.

Natur og værguder viste seg fra sin beste side da Norsk Kjeveortopedisk Forening feiret 50-årsjubileum. Og lederen, Annlaug Stensland, tok seg godt av sine gjester, her med hovedforedragsholder William A. Profitt fra USA.

Det hadde ikke manglet på advarsler mot å legge kongressen såpass langt utenfor allfarvei, kunne lederen i Norsk Kjeveortopedisk Forening, Annlaug Stensland fortelle. Men advarslene ble gjort til skamme. Kjeveortopedene kom. Og det var ikke bare utlendingene som lot seg imponere av vestlandsnatur i vakkert høstvær. Både under og etter møtet var det ekskursjoner og turer til kjente fjell, fjorder og breer, og de sprekeste tok også bena fatt opp fjellsidene. Til alt overmål stilte lederen i bunad og kalte forsamlingen til ro med ekte sauebjelle da hun åpnet møtet. Det var også mange bunadkledte ved banketten, som samlet over 300 deltakere, og der selve «bordsetet», som følge av taler og annen underholdning, var rekordlangt, drøye fem timer, og der desserten ikke ble servert før kl. 0115.

Fagprogrammet

Interdisiplinær behandling i kjeveortopedien var temaet for kongressen, og feltet ble dekket gjennom så vel kurs som forelesninger og plakatpresentasjoner. Blant hovedforedragsholderne var professor William A. Profitt fra USA, ikke minst kjent for å ha skrevet flere klassiske lærebøker i kjeveortopedi. Fra Norden var anerkjente forskere som professorene Inger Kjær fra Danmark, Irma Thesleff fra Finland, Sven Kreiborg fra Danmark, og Gunvor Semb, Arild Stenvik, Lisen Espeland, Rolf Tindlund og Kristina A. Fyrberg fra Norge invitert. Temaene som ble gjennomgått dekket det meste innen nyere forskningsresultater og deres betydning for de fleste felter i kjeveortopedien. Og spekteret var vidt: I tillegg til de mer tradisjonelle og kliniske kjeveortopediske temaer, ble det orientert om ny og spennede forskning om blant annet osteogenesens betydning ved behandlingen av faciale syndromer og dentofaciale deformiteter, om analyse av anomalier og deres årsak på basis av nyere forskning om tanndannelse, tannfrembrudd og rotresorbsjon og ikke minst; om genetikk- og stamcelleforskningens muligheter når det gjelder organ- og tanndannelse.

Jubileumsbok

I anledning jubileet har foreningen også gitt ut en påkostet jubileumsbok som ble gitt som gave til alle foredragsholderne og gjestene på møtet. Den dokumenterer at Norsk Kjeveortopedisk Forening har vært og er en usedvanlig sosial og aktiv forening og bekrefter Eivind Spetalens uttalelse om at den består av en «kameratflokk som stortrives på møter og kurs».

Tekst og foto:
GudrunSangnes