Å holde seg faglig oppdatert

Eli Schwarz – direktør for Global Alliance for Oral Health i Nevada, USA – mente at etterutdanning på Internett var ønskelig og praktisk.

FOTO: OLAV HEGGØ.

Åpningsforedraget ved årets landsmøte ble holdt av Eli Schwarz som er direktør og grunnlegger av organisasjonen Global Alliance for Oral Health i Nevada, USA. Han har hatt flere verv i odontologisk sammenheng, blant annet har han vært president for den internasjonale odontologiske forskningsorganisasjonen, IADR.

Hvorfor skal man følge med? Verden er i rivende utvikling og mengden av informasjon øker eksplosivt. Det er kommet nye fagområder, og – ikke minst – pasientene er velinformerte. Noe av det som stresser tannleger mest er faglige forventninger og bekymring for ikke å gjøre «det riktige».

Hvilken faglig utvikling snakker vi om? Har man sin tannlegeutdanning fra mer enn 15-20 år tilbake vil man uvegerlig støte på fag og emner som slett ikke sto i ordboken fra dengang. Dessuten skjer det en utvikling på odontologiens grenseområder som skal kondenseres inn i en praksissituasjon.

Hvordan skal man følge med? Eli Schwarz var ikke i tvil om at Internett var det mest hensiktsmessige mediet, uavhengig av tid og sted som det er. Han slo et slag for FDIs internettside (www.fdiworldental.org). Det finnes for øvrig mengder av informasjonskilder der ute, også faglig solid informasjon fra kommersielle organisasjoner.

Skal det være tvungen eller frivillig etterutdanning? Bare et fåtall tannleger deltar på etterutdanningskurs, hevdet Eli Schwarz. I både USA og Storbritannia er det krav om at man samler såkalte kreditt-timer over en viss tid. Dette dokumenterer at man har deltatt i etterutdanning og er et vilkår for å få fornyet lisensen til å praktisere. Eli Schwarz mente at dette var et godt prinsipp som burde få gjennomslag også i Norden.

Nils R.Gjerdet