Forhandlingskurs – mye på kort tid

Nini Che er tannlege ved klinikken på Gjellerås skole i Akershus, hvor hun også har vært tillitsvalgt i nærmere to år. Nå stiller hun til valg igjen. Denne høsten stiller hun også til valg som vararepresentant for Romerike tannlegeforening. Til det ble hun vervet da hun var på TSE-kurs. – Jeg liker å gå på kurs og komme ut av det daglige, for å lære og få bedre rutiner. Og når du er med på ting, får du være med på ting, sier Nini Che. I september deltok hun i sitt første kurs som tillitsvalgt, et kurs i forhandlinger og avtaleverk i regi av NTF. Kurset fant sted i Drøbak og hadde med deltakere fra Hedmark, Oppland og Østfold i tillegg til Akershus. Et tilsvarende kurs ble arrangert i Trondheim i slutten av august.

Nini Che er tillitsvalgt for ni tannleger i Akershus og har sitt daglige virke ved klinikken på Gjellerås skole. I september var hun på kurs om forhandlinger og avtaleverk og føler seg godt forberedt til høstens forhandlinger.

– Hva opplevde du som mest nyttig ved dette kurset, Nini Che?

– Kurset tok opp veldig mange emner på kort tid, og det var litt vanskelig å få med seg alt, selv om jeg synes at jeg lærte mye. Jeg var litt spent på forhånd fordi jeg er så ung, og jeg trodde at de andre skulle være så mye mer erfarne. Men det viste seg å ikke være noe problem. Det var bare hyggelige folk, og jeg var ikke den eneste som var ny der heller. Selv om forelesningene i kurset var interessante, følte jeg at jeg lærte mest av arbeidet med forberedelsene til rollespill, der vi måtte diskutere oss frem til hvordan vi skulle opptre i konkrete situasjoner. Og det aller mest interessante ved kurset var å møte tillitsvalgte fra de andre fylkene og oppdage hvor mange ulike løsninger det finnes på både forhandlinger og avlønningsmåter, og hvor store variasjonene er fra sted til sted. Jeg ante ikke at det fantes så mange forskjellige måter å gjøre ting på.

– Fikk du noen tips fra noen som har funnet bedre løsninger enn dere har i Akershus, synes du?

– Ja, i Østfold for eksempel, virker det som om de er kommet veldig langt i å finne gode, fleksible løsninger for tannlegene. Det håper jeg vi kan lære av og overføre til oss etter hvert.

– Som nyvalgt tillitsvalgt hadde du vært med på én runde med lønnsforhandlinger før du var på dette kurset. Hvordan opplevde du det?

– Ja, det er riktig, jeg var med i fjorårets lønnsforhandlinger, der vi ikke forhandlet for hver enkelt tannlege, men mer om prioriteringer. Det opplevde jeg som greie forhandlinger. Nå skal vi snart forhandle igjen, og denne gangen synes jeg at jeg vet mye mer. Jeg tror det blir lettere å snakke for meg nå, og at jeg vil forstå mer av bakgrunnen for overtannlegens argumenter og bruk av statistikk og annen dokumentasjon. Da blir det lettere å komme med motargumenter også. Dessuten har jeg lært mye om hvor jeg finner informasjon og bakgrunnsstoff.

Noe av det jeg liker best ved å være tillitsvalgt er at jeg får være med i møter og får en bedre forståelse av rammene som bestemmer hvordan hverdagen vår blir. Det er på en måte ikke tilfredsstillende bare å gå og være misfornøyd med lønn, arbeidsforhold og andre ting uten å delta der man kan bidra til at det skjer forandring. Jeg synes det er lettere å forholde seg til hverdagen i Den offentlige tannhelsetjenesten når jeg forstår systemet og hvordan sakene henger sammen og samtidig kan være med å påvirke, sier Nini Che.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi