NTFs fagnevnd

Sak 6 a

Beretning for 2002

1. Organisasjon og administrasjon

Organisasjon

Fagnevndens oppgave er å planlegge og koordinere NTFs fag­lige virksomhet, å ­være rådgivende utvalg for hovedstyret samt bistå dette med fag­lige arrangementer og å bistå lokalforeningene i faglig virksomhet. En utvidet fagnevnd utgjør fag­utval­get for TSE (se pkt. 5). Fagnevnden har hatt følgende sammensetning i beretningsperioden:

Leder

Øyvind Asmyhr, Romerike TF

Nestleder

Nina Wiencke Gerner, ­Oslo TS

Medlemmer

Nils Holmbakken, Telemark TF

Liv Lyssandtræ, Sør-Trøndelag TF

Varamedlemmer

Harald Isaksen, Nordland TF og Sissel Nicolaisen, Buskerud TF

Representanter fra de odontologiske fakultetene

Gunhild V. Strand, Bergen og ­Anne Merete Aass, ­Oslo

Administrasjon

Fagavdelingen i sek­re­ta­ria­tet administrerer NTFs etterutdanningsvirksomhet (kurs, TSE, landsmøte), herunder den daglige driften av fagnevnden, og har i tillegg ansvar for visse saker som vedrører grunn- og videreutdanning, spesialisering, kvalitetsutvikling og fag­lige spørsmål. Avdelingen hadde ved utgangen av 2002 ­fire ansatte, hvorav en i 3/5 stilling. Staben utgjøres av følgende:

Fagsjef

Morten H. Rolstad

Kurssekretær

Laila Bråten (vikar), Sissel Dahl (permisjon)

Fagkonsulenter

Vibeke Kjærheim (60 %), Bente Stuveseth

2. Virksomhet

Møter, kursdeltakelse m.m.

Fagnevnden har i løpet av året hatt seks møter, hvorav ­fire gikk over to dager, og en telefonkonferanse. Møtene har medgått til kursutvikling, planlegging av fagprogram for landsmøtene i 2002 og 2003 og oppgaven som fag­utvalg for TSE (se pkt. 5).

Fagnevndens medlemmer og fagavdelingens ansatte har deltatt ved for­skjel­lige arrangement i inn- og utland: DTFs Årskursus (København), Seminar for kurskontakter (Oslo; se 6), Nordisk kursnevndsmøte (Oslo; se 3.2), Norges Tannteknikerforbunds fagsamling (Oslo), FDI World Dental Congress (Wien), STSs Riksstämma (Gøteborg), DTFs fagsymposium (København), FTSs Hammaslääketiede (Helsinki).

Fagpolitisk råd

Det er holdt et ­møte i det fagpolitiske rådet, en nyskapning som skal bestå av NTFs president, det med­lem av hovedstyret som har ansvar for etterutdanningssaker, fagnevndens leder og NTFs fagsjef. Rådet skal drøfte forhold knyttet til virksomhetsplan og bud­sjett for foreningens samlede etterutdanningsvirksomhet. I møtet ble hovedvekt lagt på økonomiske forhold knyttet til utvikling og kursdrift i TSE. Fra hovedstyret deltok visepresidenten og Jan-Henrik Andersen.

Etterutdanningsvirksomheten

Rapporten «Etterutdanning i og for framtida» med 13 konkrete forslag for NTFs videre arbeid på området ble vedtatt av representantskapet i november 2001. Dette dokumentet står sen­tralt for arbeidet med etterutdanningen. Den overordnede etterutdanningspolitiske føringen – at NTF dekker kostnadene til utvikling og markedsføring, mens deltakerne dekker kostnadene ved selve kursgjennomføringen – ligger fortsatt til grunn for fagnevndens virksomhet.

I perioden har fagnevnden arbeidet spe­sielt med spørsmålet ­om ret­nings­linjer for medlemmenes etterutdanningsaktiviteter, standarder for arbeidskurs, utdanning av tannhelsesekretærer og prosedyrer for det fag­lige kursarbeidet.

3. Eksternt sam­arbeid

Samarbeid med fakultetene

De odontologiske fakultetene i Bergen og ­Oslo har hver ­sine representanter i fagnevnden. I 2002 representerte Gunhild V. Strand fakultetet i Bergen og ­Anne Merete Aass fakultetet i Oslo. Fagnevndens leder og fagsjefen deltok som NTFs observatører til Nasjonalt fakultetsmøte for odontologiske fag. Leder var dess­uten oppnevnt fra NTF til forskningsutvalget for fakultetet ved UiO, fagsjefen til studieutvalget.

Internasjonalt arbeid

Nordisk kursnevndsmøte ble arrangert30. – 31. august 2002 i ­Oslo med NTFs fagnevnd som vertskap. Møtet bestod på tradisjonelt vis av to deler, en formell del med generell informasjon fra de respektive tannlegeorganisasjonenes etterutdanningsvirksomhet og en temadel der fagtidsskriftenes nordiske sam­arbeid og de­res forhold til etterutdanningen og «teambygging på nordisk nivå» stod på agendaen. Det deltok representanter fra samt­lige nordiske land unntatt Island. Fra fagnevnden deltok leder og nestleder, fra sek­re­ta­ria­tet fagsjefen og fagkonsulent Bente Stuveseth.

Akademisk Studieforbund (AKS)

AKS bestod per 28. november av 25 medlemsorganisasjoner. Studieforbundet arbeider for at medlemmene skal få bed­re rammevilkår for studievirksomhet bl.a. gjennom å formidle statlig tilskudd til medlemsorganisasjonenes egen studievirksomhet. Opp­lys­nin­ger ­om sent­rale og lokale kurs som tilfredsstiller kravene for å få stat­lige tilskudd til voksenopplæring, innrapporteres årlig til AKS. Tilskuddet inngår i kursregnskapet. Fagsjefen representerte NTF på årsmøtet 22. november.

4. Fagnevndens kursvirksomhet

Januar- og augustkurs m.m.

Det er fagnevndens målsetting å tilby et bredt spekter av kurs in­nen­for ­hele det odontologiske fagområdet og relevante randfag, inklusiv arbeidskurs. Etter å ha vært stabil gjennom ­hele 1990-tallet sank kursdeltakelsen markant i 1999. Nedgangen fortsatte i 2000, deretter stabiliserte situasjonen seg i 2001. I 2002 er deltakelsen ­igjen gått noe ned, men resultatet må ses i sammenheng med TSE og Landsmøtets forkurs.

Januarkursene samlet 594 kurs­delta­kere fordelt på 14 kurs, en klar for­bed­ring fra året før (495/16 i 2001). For augustkursene var situasjonen den motsatte, da deltakelsen sank ganske betydelig til 564 fordelt på 14 kurs (828/16 i 2001). TSE-kursene og Landsmøteforkurset hadde til sammen over 300 deltakere. ­Både i ja­nuar og august ble antall kursdager redusert til tre.

NTFs forpliktelse til å tilby etter­utdan­ning in­nen­for et bredt faglig spekter gjør at flere kurs går med underskudd. Dette oppveies til dels av at ­andre kurs gir overskudd ut­over det budsjetterte.

Kurs i praksisadministrasjon for avgangsstudenter

Kursene for avgangsstudentene 2002 ble arrangert etter samme mal som i tidligere år og samlet til sammen 68 deltakere i hhv. ­Oslo (32) og Bergen (36). I ­Oslo ble begge avgangskull for året invitert. Studentene gir gjennomgående god kursevaluering. Praksisadministrasjonskursene tilbys til sterkt subsidiert pris. NTF dekker regnskapsunderskuddet som en del av det generelle økonomiske tilskuddet til studentaktiviteter.

Deltakelse ved fagnevndens kurs og seminarer 1994 – 2002

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

Antall kurs/  seminarer

   48

   43

   42

   43

   40

   38

   38

   32

   30

Total deltakelse

1 807

2 202

1 839

1 880

1 989

1 678

1 391

1 419

1 226

5. TSE – Tannlegeforeningens systematiske etterutdanning

Fagutvalget

Hovedstyret har oppnevnt et eget fag­utvalg for TSE. Fag­utval­get består av en utvidet fagnevnd, som hadde to møter i 2002. I tillegg til fagnevndens medlemmer inklusiv fakultetsrepresentantene hadde utvalget følgende medlemmer i perioden:

Representant for NTFs hovedstyre

Jan-Henrik Andersen, Vest-Agder

Representant for fylkestannlegene

Inger Thorsen Melø, Sør-Trøndelag

Representant for Sosial- og helsedirektoratet

Liljan Smith Aandahl, ­Oslo

Utvikling

I Modul 1: Oral medisin & Gerodontologi ble det endelig avklaret at Kjell Størksen ved Haukeland sy­ke­hus går inn som fagansvarlig for gerodontologidelen. Pål Barkvoll (UiO) fort­set­ter som fagansvarlig for oral medisin.

Modul 2: Endodonti & Traumatologi var klar til førs­te kursgjennomføring høsten 2002. Fagansvarlig i endodonti er Markus Haapasalo, i traumatologi Ingeborg Jacobsen og Anne-Lise Maseng Aas, ­alle fra UiO.

For Modul 3: Kariologi, ble det gjort et betydelig grunnlags­arbeid for gjennomføringen av selve utviklingsarbeidet. På grunn av omstendigheter utenfor NTFs kontroll er imidlertid kursoppstart for modulen fastsatt til våren 2004. Fagansvarlige er Ivar Espelid og ­Anne Bjørg Tveit fra UiO.

Tilsvarende ble mye forhåndsarbeid nedlagt for Modul 5: Protetikk, som skal ha sitt pilotkurs høsten 2003. Her er Kristina Arvidson Fyrberg, Einar Berg og Morten Berge, ­alle fra UiB, fagansvarlige.

Endelig kom det til en avklaring for Modul 4: Periodonti, hvor fagansvaret blir knyttet til en gruppe periodontister ved UiB med Knut Leknes som sen­tral person. Dess­uten involveres øvrige personer fra periomiljøet, blant annet ved DOTs spesialistklinikk i Tromsø. Denne modulen vil først kunne ­være klar til kursstart høsten 2004.

Kursvirksomhet

Våren 2002 ble TSE Modul 1: Oral medisin & Gerodontologi arrangert i ­Oslo og i Nordland. Høsten 2002 ble modulen arrangert i Sogn og Fjordane/Sunnmøre og i Nordmøre og Romsdal. Med unntak av Oslokurset var disse kursene mer enn fulltegnet. Modul 2: Endodonti & Traumatologi ble gjennomført i Østfold høsten 2002.

Rutinene med lokal markedsføring gjennom lokalforeningene og et godt sam­arbeid med DOT ble videreført med stort sett godt resultat. Den lokale kurslederopp­gaven utpeker seg som svært sentral, og det inngår nå i det administrative opplegget at de som påtar seg slike oppgaver får spesiell informasjon, opplæring og oppfølging. Rutiner for samarbeidet, inklusiv oppgavefordeling og -gjennomføring, nedfelles i en manual som vil være under kon­ti­nuer­lig utvikling.

Den nye IT-plattformen, Classfronter, som ble tatt i bruk i 2001, fungerte bed­re dette året etter at en spesialtilpasset «Veiviser» ble produsert og distribuert til deltakerne ca. 10 dager før kursstart. Den forklarer strukturen i Classfronter og inneholder ­noen praktiske øvelser som letter det se­ne­re PBL-arbeidet. Utvikling av dette hjelpemiddelet vil fortsette.

Deltakelse ved TSE-kurs 2000 – 2002

Kurs

Tid

Sted

Antall deltakere

Oral medisin &  Gerodontologi

Høst 2000

­Oslo og omegn

 16

Vest-Agder

 40

Vår 2001

Bergen / Rogaland

 34

Troms

 36

Høst 2001

Hedmark

 40

Telemark

 39

Vår 2002

Nordland

 46

Oslo

 28

Høst 2002

Sunnmøre/Sogn og Fjordane

 57

Nordmøre og Romsdal

 42

Endodonti &  Traumatologi

Høst 2002

Østfold

 34

Total deltakelse

412

6. Lokalforeningene

Samarbeid med lokalforeningene

Kontakten med lokalforeningenes kurskontakter er en viktig del av fagnevndens og sekretariatets virksomhet. Lokalforeningenes kurs annonseres i NTFs kurskataloger (Tidende). Kurskontaktene kan delta fritt på fagnevndens kurs i ja­nuar og august. Det gis et visst tilskudd til dette. De har i perioden fått tilsendt protokollene fra fagnevndens ordinære møter og noe informasjon ­om kurs og konferanser i inn- og utland. Sekretariatets fagavdeling gir bistand på ulike områder på forespørsel. Det gis en viss administrativ bistand til kursadministrasjon gjennom diverse materiell som stilles fritt til disposisjon, og det arrangeres et årlig seminar for kurskontakter.

Seminar for kurskontakter

22. august var de kursansvarlige i lokalforeningene, DOT i fylkene, spesial- og spesialistforeningene invitert til seminar i DnBs lokaler på Aker Brygge i Oslo. ­Tema som ble tatt ­opp var web-basert kursadministrasjon, innhold i og organisering av framtidige seminarer (dvs. Forum for etterutdanning) og oppgaver og oppgavefordeling knyttet til TSE-kursene i praksis. Inklusiv fagnevnd (6) og sek­re­ta­riat (4) deltok 34 personer på seminaret.

Lokale kurs

En helhetlig, sta­tis­tisk oversikt over den lokale aktiviteten savnes fortsatt. Lokalforeningene annonserer ­sine kurs i kurskatalogene (Tidende nr. 6 og 13) i den utstrekning de selv øns­ker det.

7. Landsmøtet

NTFs landsmøte bærer preg av at ­hele tannhelsetjenesten benytter arrangementet til faglig oppdatering. Dette er resultat av en langsiktig prosess der NTF har satset på å kunne presentere et va­riert fagprogram tilpasset de fleste interessegrupper og de ulike yrkesgruppene i tannhelseteamet.

Landsmøtet 2002 ble arrangert i ­Oslo 10. – 12. oktober, denne gangen med et forkurs med 99 deltakere. Lokalitetene i ­Oslo sent­rum (Oslo Spektrum, Radisson SAS Plaza Hotel) er ­ikke optimale for det fag­lige programmet, og det oppsto plass­proble­mer i foredragssalene ved flere tilfeller. På denne bakgrunn er spørsmålet ­om steds-/lokalvalg for framtidige landsmøter (fra 2004) diskutert. Arbeidet med fagprogrammet til Landsmøtet 2003, også dette i Oslo, har foregått parallelt med planlegging og gjennomføring av 2002-arrangementet. Til­tak for å ­løse plassproblematikken vil bli iverksatt.

Deltakelse ved NTFs landsmøter 1994 – 2002

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

Tannleger

1 463

864

1 011

1 116

1 242

1 496

1 418

1 126

1 273

Tannpleiere

124

77

73

93

107

187

142

163

172

Tannhelsesekretærer

858

278

346

564

549

668

787

626

549

Årskandidater

(inkl)

44

73

85

80

73

86

65

90

Sum

2 445

1 263

1 503

1 858

1 978

2 424

2 433

1 980

2 084

Andre *)

---

---

---

---

---

830

1 089

672

579

Nordental besøkende

---

---

---

---

530

763

942

181

841

Total deltakelse

---

---

---

---

---

4 017

4 464

2 833

3 504

8. ­Andre aktiviteter

Knut og Liv Gards minnefond

I henhold til vedtektene skal tildeling av midler foretas av NTFs hovedstyre etter innstilling fra fagnevnden. Økonomisk sett var 2001 et meget dårlig år for minnefondet, og hovedstyret besluttet derfor at det ­ikke skulle utdeles stipender i 2002.

Hovedstyret foreslår følgende vedtak:

 Beretningen fra fagnevnden tas til etterretning.

Sak 6 b

Statusrapport TSE

En oppdatert statusrapport for arbeidet med TSE vil bli utsendt til representantene, og det vil bli gitt en muntlig orien­te­ring i møtet. For øvrig vises det til fagnevndens beretning, punkt 5.

Hovedstyret foreslår følgende vedtak:

 Orienteringen tas til etterretning.