Rational Root Canal Treatment in Practice

John M Whitworth:

De senere års utvikling innen endodonti har medført behov for ny kunnskap, både innen nye instrumenter, materialer og teknikker. Denne boken retter seg først og fremst mot allmennpraktiserende tannleger, og er skrevet for å hjelpe alle som praktiserer endodonti til å oppdatere seg på denne utviklingen. Boken er ikke ment å være en lærebok i endodonti, og mangler derfor henvisninger og referanseliste, men den enkle og lettfattelige språkformen, kombinert med gode illustrasjoner, gjør boken egnet som et supplement til en lærebok innen praktisk klinisk endodonti.

Boken er delt inn i åtte kapitler, hvor kapittel ett og to kort omtaler etiologi og symptomatologi. Kapittel tre omhandler preoperative betraktninger og forberedende tiltak. Kapittel fire tar for seg kavuumpreparering og viktige anatomiske momenter som er avgjørende for å lykkes med selve kanalarbeidet som omtales i kapitlene fem og seks. Kapittel fem tar spesielt opp problemer knyttet til kalsifiserte kanaler, mens kapittel seks omhandler ulike instrumenteringsteknikker, både når det gjelder tradisjonelle og maskinelle systemer. Kapittel sju gir en relativt fullstendig, men kortfattet beskrivelse av ulike obtureringsteknikker og materialer. Avslutningsvis omtales suksess og feilslag etter fullført endodontisk behandling. En egen indeks bakerst i boken gjør det lett for leseren å orientere seg og finne fram til aktuelle emner i boken.

Boken er lettlest og relativt kortfattet. Kapitlene er til tider stikkordsmessig bygd opp, men rikelig illustrert. Både skisser og kliniske bilder gjør at forfatteren får godt fram viktige kliniske poenger. Boken er i A-5-format og har en papirkvalitet som gir god gjengivelse av illustrasjoner som nøye følger teksten.

Som nevnt innledningsvis har fagfeltet endodonti vært preget av en teknologisk utvikling som lett kan gir inntrykk av at endodontisk behandling nå kan utføres enklere og raskere, samtidig som en lettere oppnår gode reproduserbare kliniske resultater. En kan lett fristes til å spørre om hvor ofte det virkelig finnes klare erfaringsbaserte sannheter. Den fundamentale bakenforliggende biologi blir ofte lett glemt i denne sammenhengen. Denne håndboken går tilbake til prinsipper knyttet til infeksjonskontroll og belyser hvordan nye og gamle teknikker kan kombineres for å effektivisere og optimalisere behandlingen til beste for pasienten. Boken er derfor godt egnet som en oppgradert oppslagsbok innen klinisk endodonti. Den kan ikke erstatte en lærebok innen faget, men representerer et godt supplement innen praktisk klinisk endodonti.

IngeFristad 

London: Quintessence Publishing; 2002. 133 s, 131 ill.