Understanding Periodontal Diseases:

Iain L. C. Chapple and Angela D. Gilbert:

Assessment and Diagnostic Procedures in Practice

Boken henvender seg både til erfarne klinikere og til odontologistudenter. Den er den første av fem bøker i en serie som til sammen «vil gi allmennpraktikeren en illustrert praktisk og aktuell guide til behandling av pasienter med gingivale og periodontale sykdommer.» Det er en nett bok i A5-format på 160 sider, med greie og lettfattelige illustrasjoner og tabeller. Den er inndelt i 10 kapitler som alle innledes med en målbeskrivelse og et forventet utbytte for leseren. Her er ingen referanser, men hvert kapittel avsluttes med noen få anbefalinger til videre lesning om emnet.

Første kapittel er en kort gjennomgang av de viktigste anatomiske strukturer i de periodontale vev, og kan være en verdifull repetisjon for en som har fått dette på avstand. Andre kapittel beskriver hvordan bakteriene i plakk kan forårsake periodontal sykdom. Plakkdannelsen forklares og plakkets «modning» og enkelte bakteriers mulige invasjon i vevet beskrives. Videre diskuteres hvilken rolle vertsresponsen har i sykdomsutviklingen. Her gis en kortfattet fremstilling av immunsystemets dualisme, med beskyttende og nedbrytende virkning.

Et kapittel omhandler risikovurdering, der sannsynligheten for utvikling av periodontal sykdom analyseres på pasientnivå, tann-nivå og flatenivå. Både arv, miljø, allmenntilstand og pasientens egen atferd blir her vurdert, sammen med lokale faktorer som bl.a. festenivå, furkasjonsinvolvering og rotfurer. Røyking er naturligvis viet en del plass, og forfatterne slår fast at røyking er en av de viktigste risikofaktorer for periodontal sykdom.

Kapittelet om klassifikasjon av periodontale sykdommer er kanskje for «spesielt interesserte». Det viser mangfold og uenighet gjennom de siste 50 år, der enkeltpersoner, foreninger og «workshops» har lansert forskjellige mer eller mindre vellykkete forslag til klassifikasjon. Øket viten og forståelse for sykdommenes utvikling og natur har i årenes løp skapt behov for endringer i klassifikasjon. Sannsynligvis er det ennå langt frem før alle gåter i periodontien er løst, og vi får internasjonal enighet om et nytt rasjonelt klassifikasjonssystem som også kan være tjenlig i praksis.

Diagnostikken er gitt god plass, og betydningen av å undersøke alle pasienter for periodontal sykdom understrekes. Det anbefales en rask screening-undersøkelse etter mønster av CPITN-systemet, der høyeste skår i hver sekstant noteres. Gitte funn skal så «automatisk» føre til spesielle behandlingstiltak. Pasienter med periodontittdiagnoser skal etter en innledende behandling undersøkes på nytt, denne gangen enda grundigere med nøye nedtegning av alle funn flate for flate. I tillegg til å registrere blødning ved sondering, lommedybder, mobilitet og furkasjonsinvolveringer, anbefales nedtegning av gingivalrandens beliggenhet og festetap, for å gi bedre informasjon om tilstanden. Betydningen av gode røntgenbilder er vektlagt, og nødvendig røntgendiagnostikk blir diskutert.

Boken avsluttes med et forslag til diagnosesystem, og en gjennomgang av faktorer av betydning for prognosevurdering. Blant annet påpekes at pasientens holdning og samarbeid er av stor betydning for prognosen, og at et adekvat vedlikeholdsprogram er nødvendig for å unngå residiv.

Boken virker godt gjennomarbeidet, og stoffet er systematisk og oversiktlig presentert. Mangelen på referanser gjør at enkelte «påstander» blir «hengende i luften», og dette vil nok ergre en del lesere. Men alt i alt er det en lettlest og nyttig bok for klinikeren som vil ha en repetisjon og oppdatering i fagområdet periodonti.

IvarHoff 

London: Quintessence Publishing Co. Ltd, 2003. 160 sider, ca. 120 illustrasjoner og tabeller.