NTFs informasjonsmøte

Fredag 10. oktober kl. 0900 – 1015 på

Momssaken: Status etter at statsbudsjettet for 2004 er lagt fram

I midten av 2002 fikk tannlegene i Vestfold beskjed fra fylkesskattekontoret om at vederlag for adgang til pasientportefølje og eventuell goodwill som følge av tjenestemomsreformen ville være momspliktig, og at merverdiavgift ville bli innkrevet fra 1. januar 2003. NTF protesterte kraftig overfor både Vestfold fylkesskattekontor, Skattedirektoratet og Finansdepartementet, men viljen til å avgiftsbelegge tannlegenes tradisjonelle praksissamarbeidsform syntes å være stor i disse institusjonene. I februar 2003 sendte NTF derfor, etter lange og til dels heftige diskusjoner innad i foreningen, en § 70 søknad til Finansdepartementet, der det ble bedt om fritak fra merverdiavgift. Etter påtrykk fra finanskomiteen lovet finansministeren å legge frem et formelt forslag om unntak i forbindelse med statsbudsjettet for 2004, noe Stortinget slo seg til ro med. Finansdepartementet vedtok i juli 2003 et midlertidig momsfritak inntil nytt regelverk foreligger. Hvordan står momssaken når 2004-budsjettet foreligger?

Hovedstyremedlem Kari Odland

HDs arbeidsgruppe om fordeling av tannleger: Hva ble konklusjonene?

Helsedepartementet opprettet i november 2002 en arbeidsgruppe med oppgave å vurdere tiltak som kan gi bedre geografisk fordeling av tannleger og mer effektiv bruk av tannleger og tannpleiere. De to store utfordringene for gruppen var å vurdere tiltak for å sikre balansen mellom tilgang og avgang av tannleger og for å sikre en rimelig geografisk fordeling av tannlegene. Gruppen avsluttet sitt arbeid i juni 2003 og rapporten med anbefalinger ble formelt fremlagt i august og sendt på høring. I NTF ble lokalforeningene bedt om å komme med innspill til høringsprosessen. Hva var egentlig rapportens konklusjoner, hva uttalte NTF, og hva har skjedd videre i saken siden august?

Hovedstyremedlem, leder av Sentralt forhandlingsutvalg (SF) Gunnar Lyngstad

Å være TSE-kursdeltaker – hvordan er det egentlig?

I en verden hvor faglige sannheter har stadig kortere holdbarhetstid, har NTF valgt å satse på TSE som det tilbudet som best sikrer medlemmene tilgang til systematisert kunnskap på høyt faglig nivå. Utviklingsarbeidet begynner endelig å nærme seg slutten. Samtidig blir kursvirksomheten gradvis iverksatt over hele landet. Men fortsatt har bare en begrenset del av tannlegestanden fått direkte kjennskap til hva det å delta i et TSE-kurs egentlig innebærer; av arbeidsinnsats, forpliktelser, tidsbruk og ikke minst av brukerkompetanse på IT og PBL – problembasert læring. Frykten for det ukjente er en reell barriere mot deltakelse, derfor vil vi gjerne forsøke å gi deg noen inntrykk av hvordan det hele fungerer i praksis. Dette gjør vi ved å foreta en veiledet tur gjennom Classfronter, den læringsportalen NTF har valgt å bruke til TSE.

Hovedstyremedlem Jan-Henrik Andersen

Hovedstyremedlem Marianne Gaarden

Nytt om trygd: Rehabilitering etter periobehandling og direkte oppgjørsordning

Mange og til dels store ting har skjedd på trygdefronten den senere tiden. Det gjelder stønad til pasienter med periodontitt, som endelig fikk et lite løft i mai 2002, ny skjermingsordning for personer med store utgifter til helsetjenester, den såkalte Tak 2-ordningen, fra 1. januar 2003 og fra samme dato økningen av refusjonssatsene for pliktmessige ytelser som nesten umiddelbart etter ble økt ytterligere med virkning fra 1. mars. Fra 1. juli er det åpnet opp for avtale om direkte oppgjørsordning med trygden, fra 1. oktober innføres en ordning med refusjon for rehabilitering etter tanntap i forbindelse med periodontitt og fra 1. januar 2004 må alle tannleger benytte de nye oppgjørsskjemaene som nå er utarbeidet. Her er det strengt tatt nok stoff for flere kursdager. Vi velger derfor i denne seansen å konsentrere oss om rehabiliteringsordningen og den nye oppgjørsordningen.

Hovedstyremedlem Trond Grindheim