§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Fra og med dette nummer vil Tidende ta opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad .

Spørsmål: Jeg driver en kjeveortopedisk praksis med tre tannpleiere og én sekretær. Jeg ønsker å trappe ned, men virksomheten vil fortsatt gi et betydelig overskudd. Har jeg rett til å si opp en eller flere av de ansatte i en slik situasjon og hvorledes skal jeg velge hvem som skal sies opp?

Svar: En arbeidsgiver har anledning til å trappe ned sin virksomhet f.eks. på grunn av sykdom eller fordi hun ønsker mer fritid. Arbeidsgiveren bør i samråd med de ansatte forsøke å komme frem til en bemanningsløsning ad frivillig vei. Dersom dette ikke lykkes, skal i utgangspunktet den ansatte med kortest ansiennitet sies opp først, med mindre vedkommende er den person som innehar en særskilt kompetanse som det er bruk i fortsettelsen.

Spørsmål: I forbindelse med oppdrag som domsmann har jeg måttet stenge kontoret to dager. Har dere noe materiale som jeg kan påberope meg som viser inntektstapet?

Svar: I et utgangspunktet bør du fremlegge egne regnskapstall som viser dagsomsetning etc. Dersom dette ikke passer, kan du f.eks. vise til at Tannlegeforningen betaler sine tillitsvalgte 10 % av G per dag, kr 5 136, som er beregnet å dekke avbrudd fra praksis.

Knut S.Kjølstad