Funksjonshemmedes år 2003

Stortinget har vedtatt at Norge skal delta i det europeiske året for funksjonshemmede i 2003. Med slagordet «Ingen hindring» skal man rette søkelyset mot rettigheter og ikke-diskriminering. Målet er å øke bevisstheten om at funksjonshemming ikke er en egenskap ved individet og kunnskapen om hvordan diskriminerende samfunnsskapte hindringer kan fjernes. De tre prioriterte områdene for året er: universell utforming/tilgjengelighet, utdanning og arbeid.

Gjennomføringen av det europeiske året for funksjonshemmede i Norge er en del av en informasjonskampanje som skal gå i perioden 2003 – 2005, opplyser Anne Tøndevold i Sosial- og helsedirektoratet. Direktoratet har utlyst to millioner norske kroner til prosjektstøtte i forbindelse med året. Pengene skal gå til aktiviteter på lokalt og regionalt nivå i løpet av 2003. Det kan gis støtte til konferanser og andre arrangementer, informasjonstiltak, konkurranser, utdeling av priser og utredninger.

De ansatte ved Tannhelse-Kompetansesenter for sjeldne medisinske tilstander, TAKO-senteret, fikk vite om Funksjonshemmedes år under en internasjonal kongress i Athen i september 2002, opplyser Nina Skogedal, som også er leder for den norske delen av Nordisk forening for funksjonshemning og oral helse, NHF. NFH Norge har foreslått «Good oral health – a right for everyone« som slagord for året, og svenskene har laget en plakat.