Bjørn-Olav Engebretsen:

Tannbehandlingsbehovet vil synke

Kommentar til innlegg av Finn Wichstrøm, Tidende nr. 6, side 353

I et svar til min kommentar mener Finn Wichstrøm at jeg bygger mine analyser kun på et innlegg i NTFs Tidende. Jeg skjønner ikke hvorfor han tror det. Gunnar Røllas sammenlikninger med situasjonen i USA er riktignok svært interessante og sannsynligvis relevante i forhold til den utviklingen vi kan vente oss i Norge fremover. Men som jeg presiserte i kommentaren, er Røllas innlegg et blant mange andre som nesten alle peker i samme retning: Behandlingsbehovet i den norske befolkning vil synke (kraftig?) i årene som kommer. Her er noen eksempler:

  1. Den tydelige nedgangen i kariesfrekvensen hos barn de siste 20 – 30 årene er velkjent.

  2. I NTFs Tidende nr. 5 i år (side 270 – 271) viser H.M. Eriksen at denne bedringen nå også viser seg i den voksne befolkningen. Flere andre undersøkelser (bl.a. Holst i NTFs Tidende nr. 8,1999, side 408) peker i samme retning.

  3. «Kariesvaksinen» i en eller annen form blir mer og mer realistisk. Andre relevante observasjoner er bl.a. disse: I NTFs Tidende nr. 7, 1999, side 356, viser Grytten og Skau at tannlegetettheten i Norge ligger 30 – 40 % over EU-nivå. Statistisk sentralbyrå har beregnet at vi får en fordobling av antall tannpleiere frem mot år 2010 (Oftedahl, NTFs Tidende, 1999, nr. 7, side 356).

På bakgrunn av dette mener jeg Finn Wichstrøm har et galt utgangspunkt når han baserer hele sin analyse på at behandlingsbehovet ikke vil endres vesentlig fra i dag. Det meste tyder tvert imot på store endringer i retning av lavere behandlingsbehov.

Wichstrøm anser modernisering av praksisen før salg som viktig for å oppnå en god pris. Unge tannleger mener nok det er mye enklere på sikt å forbedre kvaliteten på det tekniske utstyret enn på pasientkartoteket og praksisens beliggenhet. Jeg tror derfor ikke det nødvendigvis er et godt råd til selgere av praksiser å ruste opp kontoret for hundretusener av kroner før salg hvis kartoteket er litt tynt og beliggenheten ugunstig.

Resultatet av diskusjonen om hvor mange tannleger som skal utdannes i Norge er svært viktig for tannlegestanden og den enkelte tannlege. Diskusjonen angår først og fremst oss tannleger. Det er ingen selvfølge at vi og andre aktører, som Norsk Dental Depot, har sammenfallende interesser i denne saken. Jeg tror derfor sunn skepsis fra vår side til andre aktører er fornuftig. Når Wichstrøm sier det ikke er sammenheng mellom hans argumentasjon og hans stilling aksepterer jeg selvsagt det.

Adresse: Parkveien 60, 0254 Oslo