Søskenmoderasjon ved tannregulering

Rikstrygdeverket har nå gitt nærmere retningslinjer for hvordan ordningen med søskenmoderasjon skal praktiseres. Ordningen gjelder for barn nummer to og påfølgende søsken, uavhengig av hvor lang tid det er gått siden førstemann fikk behandling. Det er en forutsetning at familiene har hatt «faktiske utgifter» ved tannregulering av det første barnet. Hvem av foreldrene som får utbetalt barnetrygden, avgjør hvem som omfattes av ordningen ved samlivsbrudd og i familier med halvsøsken.

Rikstrygdeverkets rundskriv som ble lagt ut på Lovdata 15. april 2002 gir utfyllende kommentarer til forskriften fra Helsedepartementet av 4. februar 2002. Forskriften sier at 75 % refusjon skal heves fra og med andre barn til 90 %, og når stønaden er 40 %, blir den økt til 60 % for søsken. Forskrift og retningslinjer finnes under Trygdespørsmål/stønad til tannbehandling på www.tannlegeforeningen.no

Rikstrygdeverkets rundskriv: Utvidet refusjon av utgifter til kjeveortopedisk behandling

«Ordningen med utvidet refusjon av utgifter til kjeveortopedisk behandling gjelder familier der flere enn ett barn har behov for slik behandling. Moderasjonen gjelder fra det neste barnet (med behov for tannregulering) og de påfølgende søsken.

Utvidet refusjon for etterfølgende søsken gjelder utstedte regninger etter 1. januar 2002. For hvilken tidsperiode da utgiftene for behandling av det første barnet påløp og regninger ble utstedt, har ingen betydning for retten til utvidet refusjon for etterfølgende barn.

For at utvidet refusjon fra og med det første barnet skal gjelde, er det et vilkår at det kan dokumenteres at behandlingen av det første barnet har påført familien faktiske utgifter. Trygdekontoret må eventuelt være behjelpelig i fremskaffelsen av denne dokumentasjonen.

Med faktiske utgifter forstås at det ikke er tilstrekkelig at det førte barnet har hatt ett behov for kjeveortopedisk behandling, dersom dette ikke har medført behandling og faktiske utgifter. Der medlemmet har betalt en egenandel i form av differansen mellom Takster i den offentlige tannhelsetjenesten – takster for refusjon/bidrag fra trygden for tannbehandling og tannlegens honorar, regnes ikke denne differansen som en faktisk utgift jf. forskrift §4, siste ledd. Ut fra dette ytes det heller ingen utvidet refusjon for det neste barnet dersom det ble ytt full refusjon etter disse takster for utgifter ved behandling av det første barnet, slik som for eksempel tilfellet er dersom første barnet har/hadde bittavvik i kategori a.

Dersom det første barnet har/hadde et avvik som kom innunder kategori d, «Lite behov» – se RTV-blankett 2.13 – gis ikke utvidet refusjon ved behandling av det neste barnet da trygden ikke refunderer behandlingsutgifter ved avvik innen denne kategorien.

Ved samlivsbrudd omfattes den av foreldrene av ordningen som har retten til barnetrygden for de aktuelle søsken.

Der de aktuelle søsken har halvsøsken, er det et vilkår at barnetrygden for de aktuelle søsken utbetales til søsknenes felles mor/far.

Der en/flere søsken er adoptert, omfattes barnet/barna fra tidspunktet for adopsjonsbevillingen av ordningen.»

ReidunStenvik