Utvidet refusjonsordning for periodontitt:

God nyhet, men lite penger

Helsedepartementet vedtok 29. april forskriften som gir de nye retningslinjene for refusjon til pasienter med periodontitt. Ordningen som er gjort gjeldende fra 1. mai i år er en god nyhet for pasientene. Satsene er økt til det tidobbelte, mens takstene er de samme – og ingen trenger søke trygdekontoret på forhånd, idet ytelsene er gjort ubetinget pliktmessige.

Den nye ordningen er kommet etter Stortingets vedtak om en utvidet refusjonsordning for pasienter med periodontitt for et år siden. Det er avsatt 25 millioner kroner i statsbudsjettet for inneværende år. Det er i utgangspunktet et lite beløp, men ordningen som er kommet vil etter NTFs syn være et incitament både for pasienter og tannleger til å satse på en systematisk periodontal behandling for å hindre tanntap.

Helsedepartementet har ikke funnet rom for å inkludere rehabilitering etter tanntap i denne omgang. Det kan det bli vanskelig å forklare overfor de pasientene som har ventet på stønad til de virkelig store kostnadene som rehabilitering kan representere. NTF vil derfor fortsatt følge opp denne saken overfor politikerne.

Sosialkomiteens leder, John I. Alvheim (Frp), sa på et møte i Oslo tannlegeselskap den 7. mai at det hadde vært Stortingets intensjon at også rehabilitering skulle omfattes av ordningen, og uttrykte samtidig manglende forståelse for Helsedepartementets begrunnelse for å ikke ha det med. I begrunnelsen heter det at man mangler dokumentasjon.

Alvheim selv opplever å bli æreskjelt av pasienter som trodde de skulle få erstattet tap av tenner med den nye ordningen.

– Dette er ikke bra nok, og vi må sørge for at beløpet blir større, sa Alvheim, som mente at man ikke kunne godta Helsedepartementets begrunnelse.

Ellen BeateDyvi