Færre tyske tannleger til Norge

I fjor formidlet Aetat helserekruttering kun 12 tyske tannleger til Den offentlige tannhelsetjenesten, noe som er en halvering fra året før. Rogaland rekrutterte syv av de 12 tannlegene mens Møre og Romsdal og Troms fikk hhv. to og tre. Etterspørselen etter tyske tannleger er nesten ti ganger tilbudet, og Aetat har fått innmeldt behov på 99 stillinger fra 10 av landets fylker. Ikke uventet har Nordland det største behovet, med hele 30 innmeldte stillinger.

Alle tannlegene som rekrutteres gjennom Aetat gjennomgår et 12 ukers norskkurs i Tyskland. Arbeidsgiverne er svært godt fornøyd med de tyske tannlegene og har heller ikke noe å utsette på deres norskkunnskaper. Aetats undersøkelser viser imidlertid at det er beskjeden interesse blant tyske tannleger for å arbeide i Norge. Lønnen i Den offentlige tannhelsetjenesten kan ikke konkurrere med lønnsnivået i andre EØS-land. Tannlegene som rekrutteres til Norge har andre motiv enn bare lønn. Som årsaker for å reise til Norge oppgir unge tannleger enten behovet for to års praksis for å kunne etablere privat virksomhet, eller et ønske om mer tid til familien. Blant de mer erfarne tannlegene finner man dem som ønsker tid til et aktivt friluftsliv, mer fritid og mindre jobb. Lavere inntekt aksepteres som prisen for dette.

Aetat helserekruttering har vurdert andre land som mulige kilder for rekruttering av tannleger, men har funnet det uaktuelt grunnet manglende interesse blant tannlegene i EØS-landene. Mer informasjon finnes på www.aetat.no