Osseointegratio and Autogenous Onlay Bone Grafts: Reconstruction of the Edentulous Atrophic Maxilla

Brånemark PI, Grøndahl K, Worthington P:

Pasienter med tannløse og atrofiske kjevekammer i overkjeven utgjør et stort protetisk behandlingsproblem. Ikke minst i forbindelse med tannimplantatbehandling. Denne boken tar for seg erfaringer gjennom de siste 20 år fra en rekke store implantatklinikker verden over. Forfatterne er velkjente og har bidratt i pionerarbeid med implantatbehandling i mange år. Boken beskriver vesentlig de kirurgiske aspekter ved rekonstruksjon av kjevekammen i maxilla. De protetiske problemene er viet lite oppmerksomhet.

Boken har, som vanlig fra dette forlaget, en lekker layout med mange fargeillustrasjoner og bilder av svært høy kvalitet. Den er bygget opp som et atlas med få kapitler og kortfattet tekst. De sju kapitlene følger en logisk rekkefølge med problemstilling, protokoll for behandlingsplanleggingen og kasuspresentasjoner av rutinepasienten og av pasienter med særskilte problemer. Vurdering av behandlingsresultatene er omtalt i et eget kapittel med illustrerende tabeller og figurer. En referanseliste er samlet for hele boken under ett.

Bentransplantasjon og rekonstruksjon av overkjevens alveolarkam har gitt varierende behandlingsresultater. Det er publisert mye litteratur på området de siste årene, men så vel teknikker som resultater er omdiskuterte og det foreligger ingen faglig consensus. Det er derfor prisverdig av forfatterne å få til samarbeid mellom 29 forskjellige klinikker og legge frem en så grundig og veldokumentert bok. De kolleger og klinikker som arbeider med bentransplantasjon og rekonstruksjon av kjevene har her fått et utmerket hjelpemiddel til å gi denne vanskeligstilte pasientgruppen et bedre og sikrere tilbud.

KnutTornes 

Carol Stream, Illinois: Quintessence Publishing Co.; 2001. 160 sider