Tannlegeforeningens Pensjonskasse:

Hva hvis …

Det sies at morgendagens minste- pensjonister vil være mennesker  som har vært utsatt for en ulykke eller alvorlig sykdom i ung alder. Det er i dag rundt 275 000 uførepensjonister. Prosentvis er det i aldersgruppen under 35 år det blir flest nye uføre. Gjennom Tannlegeforeningens Pensjonskasse (TP) kan du sikre deg og dine nærmeste økonomisk trygghet for fremtiden.

Tannlegeforeningens Pensjonskasse er en egen pensjonskasse for foreningens medlemmer. I samarbeid med

Vital Pekon tilbyr TP deg som medlem en gunstig pensjonsavtale.

Avtalen inkluderer:

  • Alderspensjon som utbetales som tillegg til alderspensjon fra Folketrygden

  • Uførepensjon som er et tillegg til uførepensjon fra Folketrygden dersom du blir ufør

  • Ektefelle- og barnepensjon som gir en månedlig utbetaling til ektefelle og til barn under 21 år dersom du faller fra.

I tillegg er du gjennom avtalen sikret premiefritak dersom du i en periode er mer enn 25 prosent arbeidsufør. TP gir deg et skattefradrag på inntil 40 000 kr for innskudd, premier og tilskudd til premiefond, det samme skattefradraget ville du fått dersom du tegnet en privat pensjonsforsikring. Utbetalingen fra Tannlegenes Pensjonskasse blir regnet som inntekt. Dette innebærer at med dagens skatteregler skattes utbetalingen med 28 prosent i tillegg til en trygdeavgift på tre prosent og eventuell toppskatt.

Fakta om TP

Tannlegeforeningens Pensjonskasse er en egen pensjonskasse for medlemmer av Den norske tannlegeforening. TP har en daglig leder og et styre på 3 medlemmer som alle må være tannleger og medlem av TP.

TP kjøper aktuartjenester av Pekon AS som er et spesialselskap for forvaltning av pensjonskasser. Pekon AS er et heleid datterselskap av Vital Forsikring ASA. Forvaltningen av TPs kapital forestås av DnB Kapitalforvaltning og Industrifinans Aktiv Forvaltning.

TP tilbyr alderspensjon, ektefellepensjon (for gifte medlemmer), barnepensjon og uførepensjon. Du kan velge mellom fem ulike dekningsalternativer.

Hva betyr dette for meg?

Gjennom et eksempel vil vi vise litt tydeligere hva det vil si å være medlem av TP.

Britt er 25 år og ugift. Hun er forsikret gjennom TP for 1,5 G. Hun kan også velge et lavere nivå på ytelsene, ned til 0,5 G. G er folketrygdens grunnbeløp, som er utgangspunktet for utregning både av pensjonene i folketrygden og av dekningen i TP. Pensjonene i folketrygden fastsettes og reguleres hvert år i forhold til folketrygdens grunnbeløp. G vurderes hvert år av Stortinget og ble per 1. mai 2001 fastsatt til kr 51 360.

Ytelsene i Tannlegeforeningens Pensjonskasse er i utgangspunktet G-regulert. Dette betyr at pensjonene hvert år økes i takt med G og at den årlige premien øker. Britt har likevel muligheten til å velge bort denne reguleringen dersom hun ønsker det. Dette innebærer at premien da vil være konstant resten av oppsparingstiden, og at ytelsene kun vil bli økt gjennom eventuelle overskudd.

Britt velger å ikke ha G-regulering. Når hun går av som alderspensjonist vil hun gjennom sin forsikringsavtale i TP få utbetalt 1,5 G eller 77 040 kroner hvert år så lenge hun lever.

La oss tenke oss at Britt kommer ut for en bilulykke og blir ufør. Gjennom forsikringen hun har i TP vil hun da ha krav på samme utbetaling som når hun går av med pensjon. Ved delvis uførhet avkortes uførepensjonen i forhold til uføregraden. I tillegg vil Vital betale en andel av forsikringspremien hennes som står i forhold til uføregraden. Utbetaling av uførepensjon og betaling av forsikringspremie forutsetter en uføregrad på minst 25 prosent. Beløpene utbetales så lenge Britt er ufør, frem til pensjonsalder.

Dersom Britt gifter seg, kan hun tegne en ektefellepensjon. Hvis Britt dør først, vil ektefellen hennes få utbetalt 1,5 G så lenge vedkommende lever. Hvis Britt etterlater seg barn, vil de få utbetalt barnepensjon t.o.m. det året de fyller 21 år. Barnepensjon for det yngste barnet er lik alderspensjonen. For de øvrige barna under 21 år vil pensjonen utgjøre halvparten av alderspensjonen. Samlet barnepensjon deles likt mellom barna.

TP er et rimeligere alternativ enn kjøp av tilsvarende privat forsikring. En ytelse på 1,5 G inkludert ektefellepensjon vil koste Britt kr 32 511 i årlig premie frem til pensjonsalder.

Hvis Britt skulle kjøpt en tilsvarende dekning privat, ville denne kostet kr 38 264.

HildeChristensen 
Tabell 1.

Årlig ytelse

Årlig premie TP med:– alderspensjon– ektefellepensjon– barnepensjon– uførepensjon

Årlig premie privat forsikring med:– alderspensjon– ektefellepensjon– barnepensjon– uførepensjon

Årlig premie TP med:– alderspensjon– barnepensjon– uførepensjon

Årlig premie privat forsikring med:– alderspensjon– barnepensjon– uførepensjon

77 040

32 511

38 264

25 192

28 788