A Textbook of Fixed Prosthodontics

Stig Karlsson, Krister Nilner, Bjørn L. Dahl:

Endelig en oversiktlig lærebok for studenter og tannleger i sementerbare krone-/broerstatninger. Forfatterne er lærere i vitenskapelige stillinger ved skandinaviske læresteder. Boka bærer således preg av et skandinavisk syn på vurdering av behov for tannerstatninger, og hvis indikasjon for behandling, et nøkternt syn på enkle behandlingsprinsipper som gir minst mulig iatrogen skade.

Boka er inndelt i fire hovedtemaer; 1) Examination and Diagnosis, 2) Biological Considerations and Pretreatment Procedures, 3) Prosthodontic Materials og 4) Treatment Management, hvorav «Treatment Management» utgjør den dominerende del av boka. Hvert hovedtema inneholder separate kapitler som avsluttes med referanseliste. Totalinntrykket gir en logisk sammenheng

Bakerst i boka er et utmerket «Glossary» med beskrivelser og definisjoner av de mest brukte faguttrykk og begreper innen protetikken og et «Index» kapittel som gir referanse til i hvilke kapitler ord og uttrykk behandles. Dette er spesielt verdifullt for studenter.

Boka er skrevet på lettfattelig engelsk. Den er innbundet med stive permer og er godt illustrert med tegninger, fotos og tabeller som naturlig er med på å klargjøre teksten.

Det er interessant, og understreker den skandinaviske vinkling på boka, at det er brukt relativt mye plass på undersøkelse, diagnose og vurdering av behandling/ikke behandling. Det er ikke gitt at enhver tann skal erstattes. Studentene skal lære at krone-/broerstatning ikke helbreder en sykdom. Behandlingen kan i beste fall bedre nedsatt tyggefunksjon eller bedre estetikken. Riktignok beskrives enkelte tilfeller (tooth migration) hvor fast protetikk er indisert for å hemme en uheldig utvikling, men funderingen rundt dette temaet understreker hele tiden at studenten skal få en forståelse av at i mange tilfeller kan en skade mer enn en hjelper ved ukritisk å erstatte enhver manglende tann. Dette er vesentlig å understreke i dag, ikke minst hvor en begrunnelse for et terapivalg er en vesentlig del av en journal og vil bli vektlagt ved en klage/tilsynssak.

Når først protetisk erstatning er valgt, gir boka gode beskrivelser av prosedyrer ved fremstilling av kroner og broer, fra biologisk skånsom preparering, diskusjon av eventuell stiftforankring og alternative konusoppbygninger, avtrykksteknikker, kjeveregistreringsmetoder, temporære erstatninger, sementeringsalternativer og kosmetiske betraktninger. Et eget kapittel om varighet og komplikasjoner gir en god oversikt over hva som kan opptre og hvordan man så langt råd er, kan unngå disse. Det refereres til aktuell litteratur, men som en typisk klinisk erfaringsdisiplin, blir mye av anbefalingene i den kliniske arbeidsgang, basert på den såkalte erfaringsvitenskap, det man har erfaring for fungerer eller ikke fungerer over tid.

Når boka også har et kapittel med innføring i prinsipper for implantatretinerte krone-/broerstatninger , dekker den det nivå den nyutdannete cand.odont. bør beherske. En kan legge til at etterutdanning for tannleger er minst å være oppdatert til siste års studentnivå. Derav følger at boka også bør være å finne i de fleste tannlegers bokhylle.

Bent Thv.Gerner 

Gøteborg; Förlagshuset Gothia; 2000. 360 sider