Omorganisering av sosial- og helseforvaltningen

Med virkning fra 1. januar 2002 er den sentrale sosial- og helseforvaltningen omorganisert. Sosial- og helsedepartementet er nedlagt og det er etablert et Sosialdepartement og et Helsedepartement. Det er videre etablert et nytt Sosial- og helsedirektorat og et nytt Nasjonalt folkehelseinstitutt. Ni etater er med dette slått sammen til tre: Sosial- og helsedirektoratet, Statens helsetilsyn og Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Omorganiseringen av Statens helsetilsyn er begrunnet i at tilsynsfunksjonen skal styrkes og tydeliggjøres, heter det i en pressemelding.

Etableringen av Sosial- og helsedirektoratet skjer for å styrke den utøvende aktiviteten i den sentrale sosial- og helseforvaltningen, idet iverksettingsoppgaver er blitt overført fra Statens helsetilsyn og Sosial- og helsedepartementet. Sosial- og helsedirektoratet er etablert med utgangspunkt i oppgaver fra Statens tobakksskaderåd, Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet, Rusmiddeldirektoratet, Giftinformasjonssentralen, Etat for rådssekretariater mv. og sekretariatet for Nasjonalt råd for spesialistutdanning av leger og legefordeling. Det planlagte sekretariatet for Nasjonalt råd for prioritering i helsetjenesten vil også bli lagt til Sosial- og helsedirektoratet. I tillegg overføres oppgaver og personell fra Statens institutt for folkehelse, Statens helsetilsyn, Statens helseundersøkelser og Sosial- og helsedepartementet. Trenings- og rådgivningssenteret på Sunnaas (TRS), Tannhelsekompetansesenteret for sjeldne funksjonshemninger (TAKO), Statens kompetansesenter for deltakelse og tilgjengelighet (DELTA-senteret) og Institutt for blødere inngår også i direktoratet.

I Nasjonalt folkehelseinstitutt inngår ansatte og arbeidsoppgaver fra Statens institutt for folkehelse, Statens helseundersøkelser (SHUS), Medisinsk fødselsregister i Bergen (MFR), Norsk medisinaldepot (NMD) og Enhet for legemiddelstatistikk- og metodologi. I tillegg er det overført oppgaver fra Statens helsetilsyn, relatert til forvaltning av helseregistre.