FDI er mer enn ferie

FDI, World Dental Federation, har arrangert nok en gedigen kongress i kjent stil, med Wien som vertsby. 9 490 deltakere fra 127 nasjoner fant veien til World Dental Federation Congress i Wien i dagene 1.–5. oktober. 4 734 av dem var tannleger. 2 107 av deltakerne var østerrikere, 4 517 fra resten av Europa og 2 866 fra land utenfor Europa. Norge var godt representert, med 248 deltakere. Til sammenligning deltok 172 danske og 188 svenske tannleger i arrangementet som kunne tilby en lang rekke og flere parallelle forelesninger om alle tenkelige, og utenkelige, odontologiske temaer. Vi registrerte at flere av de norske deltagerne fant at programmet ikke traff helt midt i blinken i forhold til deres hverdag.

På den politiske arena ble det mest diskusjon rundt strukturen på de styrende organer i FDI, der en arbeidsgruppe nå er satt ned for å kartlegge dagens situasjon og komme med forslag til ny struktur. I den forbindelse vil alle medlemsforeningene bli konsultert.

Organisasjonen har fått en ny mann i ledelsen. Dr. Johann T. Barnard overtok som Executive Director, da Dr. Per Åke Zillén gikk av i februar i år, etter 12 år ved roret. Zillén ble hyllet ved flere anledninger under møtet i Wien og hedret med tittelen Executive Director Emeritus for sin verdifulle innsats for FDI.

Generalforsamlingen kom med fem "statements", som kan leses i sin helhet på www.fdiworlddental.org: "Specialisation in Dentistry", "Action against Illegal Dental Practice", "Minimal Intervention in the Management of Dental Caries", "Associations between Oral, Cardiovascular and Cerebrovascular Health" og "The use of Acupuncture in Dentistry".

Og hva gjør så de norske tannlegene på internasjonal tannhelsekongress i musikk- og teatermetropolen Wien? Jo, de går på foredrag og på demtalutstilling. Men ikke hele dagen. Og slett ikke hver dag. Noen er bare så vidt innom kongressområdet, for å få et slags alibi for turen. Mens andre sørger for å få med seg litt mer av det faglige programmet og utstillingen. Langt de fleste ser på FDI-kongressen som en hovedsakelig sosial begivenhet. En liten høstferie, der ektefellen følger med. Og man reiser gjerne flere kolleger i følge og deler musikk-, kultur- og matopplevelser. Neste år kan man se frem til å oppleve Sydney, der FDI kongressen arrangeres 18.–21. september, og året etter står det New Delhi på billetten.