Gudmund Graabak :

Utdanning av tannleger i Tromsø

Kan utdanning av tannleger i Tromsø skaffe bemanning til klinikker i distriktene? Svært usikkert. Det kan derimot en fireårig universitetsutdannelse pluss 1 års turnustjeneste. Hvert semester forlenges høst og vår med 14 dager. Det gir langt på vei fire og et halvt års undervisning (eller eventuelt en tresemesterordning). I flere disipliner burde det være mulig med en grunnutdanning etterfulgt av påbygning og fordypelse ved selvstudium, nettbasert undervisning, lokale kollokvier, regionale langhelgsamlinger. Tilsatte spesialister av alle kategorier i hvert fylke (lønnes etter avtale og utenom ethvert regulativ) får faglig ansvar for de regionale samlinger/kollokvier og samt veiledningstjeneste for øvrig. Regionsykehus med legespesialister burde også kunne komme inn i bildet om nødvendig.

Fylkestannlegene legger en tidsramme for fullføring av hver disiplin med deleksamen som kan overvåkes av lokale skolemyndigheter. Turnuskandidatene bør da kunne behandle (mot vanlig regulativlønn) avtalt fritt klientell og så på prosentbasis ta imot betalende pasienter.

Enkel, daglig rapport over utført arbeid sendes overtannlegen. Kanskje begrensninger i den kliniske virksomhet hva angår spesielle arbeider (ev. bare i samråd med spesialisten).

Endelig godkjenning av klinisk virksomhet gjøres etter modeller, foto, røntgenbilder og eventuelle løpende stikkprøver av overtannlegen, eller pasienten møter hos spesialisten.

Dette vil gi en god tannpleie i svært mange distrikter og en god og variert utdanning for kandidatene, som så etter fem år får sin lisens. Et opplegg langt å foretrekke fremfor å tøye tannpleiernes kompetanse. Og endelig raskere til målet og langt, langt rimeligere for samfunnet.

Adresse: Kirkeringen 2, 7080 Heimdal