Et gufs fra fortida

Kommentar til Ola Haugejordens debattinnlegg om tannpleiere (Tidende nr. 16, side 862)

For en som har vært tannpleier i mange år, føles Haugejordens innlegg som et gufs fra fortida. Som leder av Norsk Tannpleierforening (NTpF) oppfatter jeg at vi faktisk har kommet mye lenger enn dette per dags dato. NTpF anser ikke dette for å være representative problemstillinger i det odontologiske fagmiljøet i dag.

Jeg skal ikke polemisere mot alle tall som det er vist til i innlegget. Men jeg konstaterer at Haugejorden ikke viser til noen sammenligninger i forhold til tannlegers utdanningskostnader, frafall under studietiden og yrkesaktivitet. Da blir det et lite balansert bilde som framlegges. Det å basere seg på tall fra fortida for å forutse hva som vil skje i framtida, kan gi svært villledende prognoser. Ingen ting er konstant og heldigvis er det utvikling på de fleste områder.

Rekrutteringen til tannpleierstudiet har økt de siste årene. Tannpleierutdanningen og Det odontologiske fakultet i Oslo har dessuten vedtatt å starte opp treårig utdanning som fører til bachelorgrad i tannpleie fra høsten 2003, og vi regner med at Bergen og Tromsø vil gjøre det samme. Den gode lønnsveksten tannpleierne fikk våren 2002, sammen med den planlagte utvidelsen og kompetansehevingen av tannpleierutdanningen, vil også virke positivt inn på rekrutteringen.

Tannhelsetjenestens krav til tannpleieren med førstelinjeansvar for de forskjellige pasientgruppene og tverrfaglig samarbeid med annet helsepersonell, vil kreve større kompetanse i framtida. Jeg tenker da på arbeidsområder som vil omfatte helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid for grupper og på individnivå. Dette for å sette pasienten selv i stand til å fremme og bevare egen tannhelse. I tillegg skal tannpleieren ha klinisk kompetanse til å diagnostisere karies, periodontitt eller andre munnhulelidelser og henvise videre til tannlege de tilstander som ligger utenfor eget kompetanseområde.

Når tannpleierens rolle i framtida skal diskuteres og planlegges, kan selvsagt ikke tannlegene alene legge premissene. Vi må ta utgangspunkt i dagens tannhelsesituasjon og se framover mot et hensiktsmessig og velfungerende system for hele befolkningen. Det er plass og ikke minst behov for alle yrkesgruppene.

Haugejorden avslutter med at vi må se på tannpleierens framtidige rolle med en fordomsfri og gjennomgripende analyse?

Ja, det er en bra start å være fordomsfri! Men jeg oppfatter at det arbeidet allerede har pågått en stund her i Østlandsområdet og at det i tillegg faktisk har ført til endringer.

NTpF har et ønske om at alle vi som arbeider for en bedre, mer rasjonell og effektiv tannhelsetjeneste skal fokusere mer på løsninger enn på problemer.

ToveBakken 

leder av Norsk Tannpleierforening

Adresse: postboks 9202 Grønland, 0134 Oslo