Clinician’s Manual of Oral and Maxillofacial Surgery

Paul H. Kwon og Daniel M. Laskin, redaktører:

Third Edition

Boken er en klinisk manual skrevet for videreutdanningskandidater og spesialister i oral og maxillofacial kirurgi. Dette er den tredje reviderte utgaven av manualen, som for første gang ble utgitt for 10 år siden. De to redaktørene er oralkirurger. Paul H. Kwon er klinisk professor ved Universitetet i Minnesota. Daniel M. Laskin er professor ved Universitetet i Richmond, Virginia, og han er en kjent redaktør for flere fagtidsskrifter. De to har et bredt spekter av 23 medforfattere fra forskjellige deler av USA.

Boken er inndelt i 24 kapitler. Det første kapitlet er en detaljert huskeliste for grundig sykehistorie og journalopptak for sykehusjournal. Journalsystem og sykehusforhold i USA er imidlertid annerledes hos oss, så detaljer i kapittel to blir lite passende for norske forhold. Kapitlet om laboratorietester er mangelfullt, og at en så viktig test som C-reaktivt protein (CRP) er utelatt er overraskende. Videre har boken eksempler på EKG med fortolkninger og råd om væske- og elektrolyttbalanse. Det største kapitlet på bortimot 100 sider, om mange vanlige medisiner, er oversiktlig med mange tabeller. Likevel er det klart at Felleskatalogen og Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell er bøker som er mer egnet for norske forhold. I boken er det særlig tre kapitler som synes nyttige; det ene tar for seg hvordan pasienter med enkelte medisinske tilstander og nedsatt resistens skal behandles, og de andre omhandler generelle postoperative problemer og komplikasjoner etter dentoalveolær kirurgi. Kapitlet om infeksjoner og behandling av disse er greit og oversiktlig, men detaljer vedrørende medikamentell behandling kan ikke direkte overføres til norske forhold.

Boken er særlig bra som kjapp oppslagsbok når en ikke har tid til å gå dypere inn i litteraturen innen aktuelle områder. Den har en grei inndeling, som gjør det er lett å finne frem. Det er viktig å vite at boken er skrevet for amerikanske forhold, men så lenge det ikke finnes tilsvarende bok i Norge, vil den ha sin funksjon. Den egner seg særlig for videreutdanningskandidater i oral kirurgi og spesielt interesserte tannleger. Spesialister kan også ha nytte av boken. Boken er i lommeformat, men en må ha store lommer for å få plass til den. Jeg har selv hatt god hjelp av bokens 2. utgave under videreutdannelse i oral kirurgi og den kan anbefales.

EvelynNeppelberg 

Chicago: Quintessence Publishing Co. Inc; 2001. 476 s, 46 tabeller og 51 illustrasjoner