Kongens gull til Buttedahl

Den 21. november ble nylig pensjonert fylkestannlege Johan Buttedahl (66) tildelt H. M. Kongens fortjenestemedalje i gull. Den gis bare til personer med livsverk av nasjonal betydning. Buttedahl tildeles medaljen både for sitt virke som tannlege, politiker, tillitsman og for sitt lokale engasjementet på en lang rekke områder, blant dem toleranse og menneskeverd, melder Drammens Tidende.

Johan Buttedahl har vært distriktstannlege i Brøstadbotn i Troms og i Hokksund. Han fungerte som fylkestannlege i Buskerud fra 1975, med fast ansettelse fra 1989 til han gikk av med pensjon høsten 2001. Buttedahl har vært tillitsmann for de offentlige tannlegene i Buskerud og styremedlem for flere institusjoner og banker. Han er for tiden ordfører i det Kongelige selskap for Norges Vel, nestleder for kringkastingsrådet og har vært nestleder for Riksrevisjonen og medlem av Forsvarskommisjonen.

Som politiker har Johan Buttedahl vært medlem av Øvre Eiker formannsskap og kommunestyre, fylkesformann i Buskerud Senterparti (Sp), medlem av fylkestinget og stortingsrepresentant fra 1981 – 89. Han var parlamentarisk leder og nestleder i Sp i perioden 1983 – 87. Han har også vært medlem av Nordisk Råd.