Om ledere – og om det nye året

Det er en redaktørs privilegium å skrive leder, eller eventuelt invitere andre til å skrive. Hva er så en leder? Det kan variere, men det vanligste er at det er en redaksjonell, kort og poengtert artikkel «av informativ og kommenterende art med særlig autoritet». Et aktuelt eller kontroversielt tema kan gjerne bli oppsummert i en kortfattet lederartikkel, og i mange medisinske tidsskrifter er det tradisjon å kommentere fagartikler eller temaer i bladet utfra allment aksepterte oppfatninger i fagmiljøet.

I Tidende var det i de tidlige årgangene ingen lederartikler i vanlig forstand, men tidsskriftet ble allerede i 1920 delt i en faglig-vitenskapelig avdeling med en valgt fagredaktør og en avdeling for stands- og foreningsanliggender redigert av generalsekretæren i foreningen. Den sistnevnte skrev jevnlig informerende eller politiske artikler som innledning til sin del av bladet. Fra 1973 ble skillet mellom de to avdelingene opphevet, og det ble bare én redaktør med «ansvar for både det faglige og det standspolitiske stoffet og rett og plikt til å sette sitt preg på tidsskriftet». Og daværende generalsekretær Arne Sollund var ikke lei seg: «For øvrig er det med lite vemod redaktøren for standsavdelingen nedlegger sitt verv. Tidende krever mer enn venstrehåndsarbeid», avsluttet han sin siste leder i 1972.

I de årgangene som kom ut i Ivar A. Mjørs og Berit Heløes tid som redaktører, ble noen ledere skrevet av redaktøren selv, noen av generalsekretæren og noen av presidenten. Etter hvert har presidenten fått sin egen spalte i bladet, mens lederne i de senere årene i hovedsak har vært ført i pennen av redaktøren. Men det har ikke vært lederartikkel i hvert hefte. For nåværende redaktør kan uten videre gjøre Sollunds ord til sine: Tidende og ikke minst en god lederartikkel krever mer enn venstrehåndsarbeid, og tiden kan bli knapp når man skal sette seg ned og reflektere og kommentere «med særlig autoritet» om temaer som opptar kollegene.

Jeg har imidlertid hvert år ønsket leserne godt nytt år, gjerne med å summere opp hva jeg tror vi har i vente, enten faglig eller politisk i det året som kommer. Ved inngangen til 2002 synes det som jeg nesten kan repetere det som ble sagt ved inngangen til 2001, selv om det siste året var et hendelsessrikt år både for NTF, og odontologien og tannhelsetjenesten generelt. Ikke minst er det positivt at ledende politikere etter hvert synes å oppfatte tenner og munnhule som en del av kroppen. Dette førte blant annet til at det fra i år er utvidet refusjon for behandling av pasienter med periodontitt. Videre ble det avsatt 10 millioner til utdanning av spesialister i 2002. Dette er alt for lite, men det er viktig at i hvert fall to prinsipper er slått fast: Fakultetene skal få øremerkede midler til spesialistutdanningsprogrammene, og det skal gis tilskudd til lønn for kandidater under utdanning.

Men fortsatt venter hele tannhelsenorge på en avgjørelse i det som etter hvert bare omtales som Tromsøsaken. Blir det tannlegeutdanning i Tromsø eller økes opptaket ved fakultetene i Oslo og Bergen? Og hvordan går det med rammeplanen for tannpleierutdanningen? Den bør sees i sammenheng med tannlegeutdanningen. Det haster med en avgjørelse. For nå er problemene og frustrasjonen svært stor både hos tannhelsepersonell og pasienter i distrikter over hele landet.

Fortsatt er det ingen avklaring på Den offentlige tannhelsetjenestens tilhørighet: blir den statlig, fylkeskommunal eller kommunal? Dette er også en svært viktig avgjørelse. Og fortsatt venter vi på Helsetilsynets «Retningslinjer for bruk av tannrestaureringsmaterialer», «Veiledning og råd om symptomer antatt relatert til tannrestaureringsmaterialer» og «Forskrift for sterilisering av roterende instrumenter».

I foreningen går vi inn i nok et spennende år, med mange særdeles viktige saker på kartet. Med nye tillitsvalgte og ny organisasjonsstruktur som betyr nye utfordringer både for tillitsvalgte og sekretariat. Og med foreningens storsatsing, den systematiske etterutdanningen, TSE, som nå begynner å finne sin form.

I Tidende har vi i det nye året startet arbeidet med å legge bladet ut på Internett i fulltekst. Dette vil bl.a. lette tilgjengeligheten til, og gjenbruken av, tidligere publisert stoff. Innspill og ønsker i forbindelse med dette arbeidet, eller på andre områder av redaksjonens eller foreningens aktiviteter er som alltid velkomne. Vi ønsker derfor alle våre lesere både et godt skriveår og et godt arbeidsår.