På gjengrodde stier?

På gjengrodde stier?


"Sommereng". Olje på plate. Tannlege Sigmund Seland.

I redaksjonen synes vi det er morsomt å jobbe med alle utgavene av Tidende. Det er både utfordrende og spennende å lage et fagtidsskrift. Et tidsskrift som sendes til nesten alle norske tannleger – med det ambisiøse mål både å skulle bidra til faglig og vitenskapelig etterutdanning av tanden og å orientere om helsepolitiske, standspolitiske og andre spørsmål av nteresse for leserne. Et tidsskrift som leserne både liker og har nytte av å lese. Det er som en liten eksamen hver tredje uke. Utfordringene er mange i en slik produksjon, ikke minst er det tidspress og mange frister å forholde seg til. Mens det positive er at det faktisk etter innsatsen foreligger et produkt som forhåpentlig viser at man har gjort en brukbar jobb. Det er alltid en tilfredsstillelse å bla igjennom et nytt hefte og se at det gikk bra denne gangen òg

I rekken av ordinære fagblader kommer det også noen spesialhefter, og ett av disse har vi i redaksjonen særlig glede av å arbeide med. Det er vel ingen overraskelse at det gjelder sommerheftet. For i dette heftet er det tillatt å «slå ut håret» litt. Prosessen starter gjerne i god tid med at vi grubler på om vi har stoff nok til å lage et sommernummer dette året også. Og vi prøver å tenke ut om det går an å finne et nytt hovedtema eller en original vri – vi skal helst ikke gjenta oss selv. Så går ukene – og månedene, og plutselig er fristen faretruende nær. Og det ble ikke tid til en ny og revolusjonerende vinkling denne gangen heller. Kanskje burde vi droppe sommerheftet? Kanskje har det med sine tolv tidligere utgaver overlevd seg selv?

En rask spørrerunde til et lite utvalg lesere avgjør imidlertid saken. Det er mange som vil bli skuffet dersom sommerheftet ikke kommer, får vi vite. Etter en idédugnad og en gjennomgang av det vi har fått inn av stoff i redaksjonen, er saken klar. Det blir hefte i år også, med intervjuer av tannleger som tar ut kreativitet og overskudd, eller forebygger utbrenthet, gjennom aktiviteter ved siden av yrket, f.eks. med jakt og fiske, med å drive hotell på si, med å arbeide som kokk i eksklusiv restaurant eller med å utgi en novellesamling. For noen blir hobbyen så omfattende og givende at den overtar for tannlegeaktivitetene

Som tidligere er det også mange innslag fra tannleger på reisefot. Noen fra feriereiser med fag- og kulturinnslag. Andre har benyttet ferie eller de mulighetene som yrket gir til å gi medmennesker i mindre heldige deler av verden en håndsrekning. De kan fortelle om spesielle opplevelser og nyttige påminnelser om hvor privilegerte vi er her i landet.

Og tannleger fotograferer og maler fortsatt, inspirert av så vel ferier og reiser som egen fantasi. Noe bildene i dette bladet demonstrerer. Nok en gang imponeres vi av alle talenter og all oppfinnsomhet og skaperevne som dukker opp når vi først begynner å snakke med og lete blant kollegene. Nok en gang har det resultert i et fyldig sommerhefte. Riktignok innenfor tradisjonelle rammer, men ikke på gjengrodde stier. Les og bli inspirert.

Med ønske om en god sommer og de beste sommerhilsener fra redaksjonen!

Gudrun Sagnes