Alle partier tenker tannhelse nå

Alle partier tenker tannhelse nå

Det er etter hvert gammelt nytt at Stortinget den 5. april vedtok å be Regjeringen fremme forslag om trygdefinansiering for pasienter som lider av periodontitt i forbindelse med statsbudsjettet for 2002. Men dette er et viktig signal og en milepæl. For samtidig opplever man at tannhelse er på dagsorden som aldri før i de politiske kretser. Det er så man får lyst til å ta en tur bort i Stortinget og snakke med lederen av sosialkomiteen, for hva er det egentlig som er i ferd med å skje? Som sagt så gjort.

– Hva er det som er i ferd med å skje i forhold til politisk oppvåkning når det gjelder tannhelse for tiden, John I. Alvheim? Kan du hjelpe oss litt med å tolke signalene?

– Jeg opplever at det er en langt større forståelse for det faktum at det er merkelig at tennene skal være skilt fra resten av kroppen. Jeg tror at utviklingen nå går i retning av at vi innen relativt kort tid vil få se en mer samordnet og utvidet refusjonsordning for tannhelse, som i hvert fall er på linje med våre naboland. Dette er det vilje til i alle politiske partier.

– Så det er ikke bare i Frp og SV at det er interesse for å ta tak i dette, altså?

– Nei da. Det er en positiv utvikling på gang i alle partier. SV var forresten ikke positive i det hele tatt da vi i Frp først kom på banen. Men nå er vi inne i et valgår og da skjer det ofte litt av hvert, uten at jeg skal si mer om det. Så fikk han sagt det. Og Alvheim fortsetter:

– Når det gjelder akkurat dette med periodontitt og det som skjer nå, kommer vår fraksjon til å følge nøye med. Hvordan utformingen av forskriftene blir er veldig interessant her. Har departementet oppfattet Stortingets signaler om at vi nå vil ha en skikkelig refusjonsordning eller kommer de med en minimumsløsning, er det store spørsmålet. Når det kommer noe her vil jeg nok be om samtaler med NTF igjen. Vi har samarbeidet godt før. Som leder av sosialkomiteen legger jeg stor vekt på å ha god kontakt med fagmiljøene, for å få skikkelig bakgrunnsinformasjon og ikke holde på med politiske floskler.

– Hva tror du om forankringsnivået for tannhelsetjenesten? Vil Stortinget gå imot Regjeringens proposisjon og legge tannhelsetjenesten til staten nå før sommeren?

– Nei. Jeg tror ikke det blir slik at tannhelsetjenesten blir med over til staten nå. Beklageligvis. Sosialkomiteen ga positive merknader til at tannhelsetjenesten skulle komme med i første omgang, og personlig har jeg vanskelig for å begripe årsaken til at tannhelse ikke er med sammen med de øvrige spesialisthelsetjenestene. Men sosialkomiteen kommer ikke til å anbefale at Stortinget går i mot proposisjonen nå og fatter et annet vedtak enn det Regjeringen har foreslått. Det ser jeg ikke som verken praktisk eller formelt mulig. Jeg ser situasjonen slik at departementet rett og slett ikke er forberedt på at også tannhelsetjenesten blir med over i denne omgang. En annen mulig tolkning er naturligvis at man ser dette i sammenheng med fylkeskommunens fremtidige eksistens, og at det foregår en politisk intern drøfting av dette i departementet. Slik sett er det en liten mulighet for at det vurderes å ikke ta med tannhelse over til staten i det hele tatt, men det har jeg strengt tatt ikke noen tro på. Slik jeg leser proposisjonen, vil departementet være klar i løpet av ett år, og føringene fra komiteen vil være at tannhelse blir et statlig ansvar så raskt som mulig.

– En annen sak som Stortinget vel snart skal avklare er dette med tannlegeutdanning og Tromsø. Hva kan du si om den saken, som riktignok ikke tilligger din komite?

– Personlig har jeg sans for den varianten som Tannlegeforeningen går inn for, nemlig en delt løsning. For meg virker dette fornuftig i forhold til å løse tannlegemangelen på kort sikt. De som går inn for et eget fakultet i Tromsø gjør vel dette av distriktspolitiske hensyn i stort monn. Men denne saken ligger, som sagt, ikke til min komite.

– Har du likevel en formening om hvor lenge man må vente før saken er avklart.

– Den saken avklares i løpet av et års tid, sier John I. Alvheim. Og det har han sikkert rett i, men det er vel ikke det svaret man ønsker seg i de kretser hvor man føler at man har ventet lenge.

– Og John I. Alvheim selv, da. Får vi gratulere med nestledervervet i partiet. Ser vi deg som leder av sosialkomiteen også etter stortingsvalget til høsten?

– Nei, det får vi se på. Det er i hvert fall ikke vanlig at man sitter som leder av samme komite i flere perioder. Og denne komiteen er svært ettertraktet. Sakene her angår alle innbyggere i Norge og det gir potensiale for mye eksponering og stor grad av mediefokus. Det er positivt, men det er også mye arbeid med dette, sier Alvheim, som for øvrig ikke ser noe hinder for at man kan være både nestleder i et parti og leder av en komite på Stortinget.

Tekst og foto: Ellen Beate Dyvi