Kalsiumstoffskiftet, rakitt og tannutvikling

Per Rasmussen og Magne Raadal
Kalsiumstoffskiftet,
rakitt og tannutvikling

Utviklingen av beinvev og tannvev er avhengig av mange faktorer bl.a. arv, hormoner, ernæring og funksjon. Utviklingen av både bein og tannvev består av to faser, produksjon av matriks og mineraliseringsprosessen, og disse to prosessene er styrt av ulike faktorer. I det følgende vil vi ta for oss hvordan forstyrrelser i kalsium- og fosfatstoffskiftet påvirker bein- og tannutvikling.

Tre organer er særlig involvert i kalsiumstoffskiftet, tarmen (absorbsjon), beinvevet (lagring av kalsium og fosfat) og nyrene som filtrerer ut og reabsorberer kalsium og fosfat. Kroppen holder normalt meget stabile verdier for serum-Ca og serum-P, regulert ved effektene av vitamin D, parathyreoideahormonet og calcitoninet på tarmslimhinne, nyrer og beinvev.

Rakitt er egentlig navnet på en skjelettsykdom hos barn. Bakgrunnen er mangel på kalsium og/eller mangel på vitamin D i kosten, malabsorpsjon av vitamin D og/eller kalsium, leversykdom, nyresykdom, arvelige sykdommer og fosfattap i nyrene. Denne artikkelen er særlig sentrert om vitamin D- resistent rakitt (arvelig hypofosfatemisk rakitt), fordi denne formen for rakitt nå er blitt den vanligste i vår vestlige kulturkrets. Dessuten kan de odontologiske implikasjonene være de mest iøynefallende symptomer i ung alder. Tannlegen kan således være en deteksjonsinstans for sykdommen og sørge for at adekvat terapi kan komme tidlig i gang. Sykdommen arves kjønnsbundet dominant. Derfor er den vanligst hos jenter, men gjerne alvorligst hos gutter. Arvens manifestasjon er rakittiske forandringer i skjelettet og mineraliseringsdefekter i dentinet, noe som sekundært kan føre til spontane pulpainfeksjoner med periapikale absesser på tenner som ellers er feilfrie.

For å belyse det odontologisk kliniske bildet presenteres en rekke kasus av begge kjønn hvor profylakse, behandlingsbehov, -muligheter og -problemer skisseres.

Nor Tannlegeforeningen Tid 2001; 111: 328-35.

 

PRasmussen 
MRaadal 

Nøkkelord: Ernæring; Fysiologi; Kasuistikk; Tannsubstans; Utviklingsforstyrrelse