Godt tilbud til allmennpraktikeren

Tverrfaglig vurdering og behandling ved fakultetet i Oslo:

Godt tilbud til allmennpraktikeren

Den har eksistert i vel to år, Ekspert-tjenesten. Som kanskje egentlig burde hete "interdisiplinær vurderingstjeneste for barn og unge". Men det er det kanskje ingen som vil huske. Derfor kalles den fortsatt Eksperttjenesten. Hver fjortende dag samles de: en oralkirurg, en kjeveortoped, en spesialist i barnetannpleie og en protetiker. Og en som holder i trådene.

Hver annen onsdag møtes de, for å treffe sine pasienter. Som i utgangspunktet kan komme fra hele landet. Stedet er Institutt for klinisk odontologi i Geitmyrsveien i Oslo, og det er Klinikk for spesialbehandling som administrerer det hele, ved klinikksjefen, Kari Birkeland.

Tidende er på instituttet en onsdag i januar og overværer Eksperttjenestens to første konsultasjoner i år. Det foregår slik at de fem tannlegene først har et ganske kort møte, der de ser på det de har mottatt av henvisninger: journal, beskrivelser og bilder av dagens pasienter. Deretter går de i samlet tropp ut i klinikken for å møte førstemann. Det er en gutt på 13 år som er blitt henvist for å få en vurdering av hva som bør gjøres i et komplekst tilfelle hvor behandlende tannlege er i tvil. Våre eksperter hilser på, snakker med og undersøker pasienten etter tur og hver på sin måte. Diskusjonen går mellom tannlegene underveis, og i løpet av konsultasjonen blir de enige om hva som bør anbefales i dette tilfellet. Det formidles til pasienten, som er i følge med sin far. De forlater klinikken etter en knapp halvtime uten at det er foretatt noen behandling. Det er det guttens faste tannlege som vil gjøre, etter kyndig anbefaling fra Eksperttjenesten. Det må jo føles betryggende for en tannlege som sto foran et vanskelig tilfelle og var sterkt i tvil.

Dermed sitter neste pasient i stolen. En jente på 17 år, som i likhet med foregående er kommet inn til Oslo fra en av de nærmeste nabokommunene. Konsultasjonen foregår på samme måte som sist, men i dette tilfellet legges det opp til behandling ved instituttet, på et senere tidspunkt.

– Som oftest gir vi en vurdering og en anbefaling for fremtidig behandling og sender pasienten tilbake til den tannlegen som henviste. Men det hender også at vi foretar behandlingen her ved klinikken, sier prodekan ved Det odontologiske fakultet i Oslo, Arild Stenvik, som i denne sammenheng er Eksperttjenestens kjeveortoped.

Mens konsultasjonene pågår er det en og annen av studentene, som holder på med annet arbeid på klinikken, som våger seg en tur bortom for å se hva som foregår og delta i diskusjonen.

– Vi har bestemt at studentene etter hvert skal trekkes inn og være med på disse konsultasjonene. Spesialiststudentene har vi allerede en hospiteringsordning for, opplyser Stenvik. En del av intensjonen med Eksperttjenesten har også vært å sikre faglig utvikling og å eksponere kandidatene for komplekse tilstander, ved siden av en slags "Rikshospitalfunksjon" eller rådgivende og utøvende funksjon for spesial- og spesialistbehandling.

Ellen Beate Dyvi