Et landsmøte forbi...

Et landsmøte forbi...

For ti år siden markerte Bergen Tannlegeforening sitt 100-årsjubileum med blant annet å arrangere landsmøtet. I år tok de på seg oppgaven igjen. Og gjennomførte, med toppkarakter, i innhold så vel som i stil. Ikke uventet; når bergenserne påtar seg noe, så blir det som regel bra.

Rammene var de samme som forrige gang, Grieghallen og Hotel Norge. Været var det samme, riktig ekte Bergensvær, til dels ufyselig, med regn og blæst. Ikke alltid like kjekt for den som måtte fra den ene plassen til den andre. Mange av fjesene i de ulike komiteene var de samme som ved jubileumslandsmøtet, dog ti år eldre. Det sosiale var like tradisjonsrikt og stilig som sist, og som man forventer det skal være i Bergen; man kan jo ikke regne med å bli invitert i Håkonshallen hver gang. Revy hadde de i år også, som sist. Og den var minst like morsom og profesjonelt gjennomført. Så god omtale fikk den at det i tillegg til de planlagte fire forestillinger måtte arrangeres ekstraforestilling. Har Bergenstannlegene et gen som mangler hos tannleger på Østlandet?

Det faglige programmet var klinisk og relevant, presentert av dyktige forelesere. Det tekniske rundt fagprogrammet gikk også som smurt. Utstillingen hadde fått mer plass enn ved forrige korsvei, men den var spredd over flere etasjer og litt i krinkler og kroker. Dette var selvsagt ikke optimalt for utstillerne.

Rundt 2 600 personer, hvorav ca. 1 300 tannleger, 165 tannpleiere og 630 tannhelsesekretærer samt forelesere og utstillere deltok på møtet. Det er mange mennesker og en god del flere enn sist. Tolv hundre fikk plass på Kamerataften på Hotel Norge. Det er også en imponerende stor fest. Bortsett fra "smårusk" som det alltid vil måtte bli med et så stort arrangement, hørte vi ingen alvorlige klager. Dette var et landsmøte som NTF og de lokale komiteer med Ivar Hoff i spissen, har all ære av.

I dette heftet av Tidende bringer vi utdrag av presidentens tale til landsmøtet, åpningsforedraget, en oppsummering av både NTFs og ervervsgruppenes informasjonsmøter og paneldebatten. Utstillingen og deler av fagprogrammet vil bli dekket delvis gjennom referater og oppsummeringer i neste hefte av tidsskriftet, mens noen av temaene på møtet, for eksempel tannhelsesitusjonen i Norge, vil bli mer omfattende presentert gjennom fagartikler i senere utgaver av bladet.

I skrivende stund har redaksjonen ikke mottatt det tradisjonelle leserbrevet om at nå må det bli slutt på å arrangere landsmøtet utenfor Oslo. Det er klart det er både fordeler og ulemper ved begge løsninger. Men ett er sikkert: Landsmøtene utenfor Oslo blir både mer spesielle og kanskje mer sosiale enn møtene i hovedstaden.

Den lokale arrangementskomité kan tillate seg å hvile på sine laurbær med en lett omskrivning av bysbarnet Eggums vise og si at "et landsmøte forbi…", i trygg forvissning om at det gikk bra. Mens NTFs landsmøtekomité allerede har lagt programmet for neste års møte, og er godt i gang med landsmøtet 2003. Som begge er lagt til Oslo. Med tre hele dager til faglig påfyll og ikke minst sosialt samvær. Våre landsmøter er faktisk enestående i landssammenheng. Ingen andre yrkesgrupper har noe tilsvarende. Så kryss ut datoene i almanakken, henholdsvis 10.-12. og 9.-11. oktober, allerede nå.

Gudrun Sangnes