Landsmøtets informasjonsmøter

Landsmøtets informasjonsmøter

 

Åpningsforedrag

Sted: Konsertsalen, Grieghallen
Tid: Torsdag 4. oktober kl. 1115

Magne Nylenna:

Medienes søkelys – fristende og farlig?

Mediene spiller en stadig viktigere rolle i dagens samfunn, og organisasjoner, profesjoner, interessegrupper og enkeltpersoner forsøker å gjøre seg synlige for å påvirke politiske beslutninger og for å påvirke sitt image. Men vi har også den motsatte situasjon der mediene i sin jakt på syndebukker går svært langt i kritikk og uthenging av enkeltpersoner, for eksempel i klagesaker.

Det sies at pressen først og fremst har en dagsordenfunksjon, men det kan synes som om den ofte har større makt. Presentasjon av enkeltsaker fører stadig til at politikerne omgjør sine vedtak, eller i det minste gjør unntak for å rette opp en skjevhet i den spesielle saken.

Særlig helsespørsmål får stor oppmerksomhet, men ikke tilstrekkelig når det gjelder tannhelsespørsmål, sett fra Tannlegeforeningens og tannlegenes ståsted. Legeforeningen er langt mer synlig enn Tannlegeforeningen. Men er det så sikkert at det er det beste? Det er fristende, men det er kanskje også farlig?

Foredragsholderen, Magne Nylenna, er nå redaktør av Tidsskrift for Den norske lægeforening og skal overta som generalsekretær i foreningen fra årsskiftet. Han kjenner dette minefeltet vi tar opp som tema og vil belyse det med fakta og eksempler på både positiv og negativ medievinkling. Selv om Nylenna kjenner best til legenes forhold, vil han også bruke eksempler fra vår sektor.


Paneldebatten

Sted: Konsertsalen, Grieghallen
Tid: Torsdag 4. oktober kl. 1330

Trygderefusjon og fastlegeordning – en modell også for privat og offentlig tannpleie?

Paneldebatten ved årets landsmøte setter søkelyset på dagsaktuelle problemstillinger som angår alle uansett om de er privatpraktiserende eller offentlig ansatt.

Sentrale spørsmål er:

– Hvordan vil et system med trygderefusjon for tannbehandling påvirke vår hverdag?

– Er det behov for en omfattende tannhelsereform for å løse de oppgaver som vi står overfor?

Fra 1. juni ble fastlegeordningen innført i allmennlegetjenesten i Norge. Alle pasienter som ønsket det, fikk da rett til en fast lege. Samtidig ble legenes avlønningsform endret. Circa en tredel av inntekten kommer nå fra et tilskudd per listepasient (kr 278), mens resten er refusjonsinntekter for konsultasjoner og behandlinger. Paneldebatten vil fokusere på hvorvidt en lignende ordning har relevans for tannhelsetjenesten.

En eventuell forestående trygderefusjon bør sikre lik tilgjengelighet til tannhelsetjenesten for pasienter med samme behov for behandling. Dette aktualiserer behovet for en fast tannlege for pasientene. Samtidig ønsker nyutdannede tannleger å etablere seg i sentrale strøk. Utkantdistrikter har vansker med å rekruttere tannleger. En fasttannlegeordning kan ha gunstige fordelingsvirkninger: Tannleger kan vanskelig etablere seg i sentrale strøk dersom det ikke fins listepasienter. På den annen side, en ordning med listepasienter griper inn i de private tannlegers frie yrkesutøvelse. Ordningen kan også bli administrativ tung og kostbar. Deltakerne vil presentere ulike synspunkter på en fasttannlegeordning i lys av de utfordringer tannhelsetjenesten står overfor i dag.

Moderatorer: Torunn Lindland Gaarden og Hans Wilhelm Steinfeld

NTFs informasjonsmøte

Sted: Grieghallen
Tid: Fredag 5. oktober kl. 0900–ca. 1030

Visepresident Steinar Brekke:

Tenner på trygd – blir det mer penger til tenner eller var det mye skrik og lite ull?

Stortinget har vedtatt å be regjeringen legge frem forslag om en trygdeordning for periodontittpasienter i statsbudsjettet for 2002. I debatten i Stortinget i april etterlyste representanter fra alle partier en likestilling av tannbehandling og annen medisinsk behandling. Hva har dette ført til? Blir det mer trygdepenger til tenner? Foredraget tar opp prosessen som førte til stortingsvedtaket og gir en oppdatering på hva resultatet er blitt.

Formannen i OTE, Gunnar Lyngstad:

Statlig overtakelse av sykehusene fra årsskiftet – hva skjer med tannhelsetjenesten?

Hvem skal «eie» tannhelsetjenesten? Det er foreløpig et uavklart spørsmål fordi regjeringen besluttet å holde tannhelsetjenesten utenfor i første omgang. Sosial- og helsedepartementet skal i løpet av høsten sende ut et eget høringsnotat om saken. I foredraget vil det bli orientert om de alternative mulighetene for forankring: statlig, fylkeskommunal eller kommunal og gitt en begrunnelse for at NTF har gått inn for det første alternativet.

Hovedstyremedlem Trond Grindheim:

Både tannlegespesialister og odontologiske kompetansesentre er mangelvare – hva skjer etter utredning og høringsrunde?

Det er stort behov for økt utdanning av spesialister og tiltak som kan bedre den geografiske spredningen av spesialistene. Gjennomsnittsalderen blant spesialistene er høy, og unge tannleger viser liten interesse for å gå inn på en spesialistutdanning i tre år uten lønn. NTF er derfor svært fornøyd med at det er foreslått øremerkede bevilgninger til utdanningsstedene og lønn under spesialistutdanningen til kandidatene. Men når kommer pengene? I foredraget vil det bli orientert om forslagene i utredningen, og resultatet av høringsrunden. Eventuelle bevilgninger blir først kjent når statsbudsjettet legges frem 11. oktober.

Hovedstyremedlem Jan-Henrik Andersen:

Systematisk etterutdanning og annen kursvirksomhet – hva skal være NTFs hovedsatsing fremover?

Tannlegeforeningens systematiske etterutdanning (TSE) er gått over fra å være et prøveprosjekt til å være NTFs viktigste satsing når det gjelder etterutdanning. I den sammenheng må man vurdere hvilken rolle andre kurser og landsmøtet skal spille. En gruppe nedsatt av hovedstyret har utredet spørsmålet, og saken skal opp til behandling på representantskapet i høst. Foredragsholderen som har vært med i arbeidsgruppen, vil presentere hovedinnholdet i utredningen og hovedstyrets forslag til representantskapet.

Hovedstyremedlem Knut Mauland:

Å være på nett eller ikke være på nett – det er det store spørsmål

I fjor ble NTFs nettsted åpnet under landsmøtet, TSE er i stor grad nettbasert, og Tidende som var først ute av alle, arbeider nå med en modernisering av sitt nettsted. Andre odontologiske nettsteder finnes rundt om, og flere er under etablering. Knut Mauland som er leder av NTFs kvalitetsutvalg og hovedstyrets representant i NTFs web-gruppe, vil presentere et utvalg av nettsteder som kan være av interesse for medlemmene.


PTEs informasjonsmøte

Sted: Grieghallen
Tid: Lørdag 6. oktober kl. 1100–1200

Styremedlem Kari Odland:

Kostnader og inntekter

Odland vil oppsummere kostnadsundersøkelsen i mini-format som PTE har gjennomført to år på rad. Videre vil hun kommentere rammebetingelsene for privatpraktiserende tannleger.

Styremedlem Aslak Kringlegarden:

Nytt fra Akademikerne – Frie yrker

Felles utfordringer kan lettere løses i fellesskap. Den nyvalgte lederen for Akademikerne – Frie yrker vil gi en kort orientering om det pågående arbeidet i seksjonen.

Styremedlem Bjørn Furset:

Trygd og tannlegens rolle

Tannlegens rolle når pasienten har rett til trygderefusjon ved tannbehandling er vanskelig for mange tannleger. Hva er egentlig tannlegens rolle, og hvilke forutsetninger er knyttet til betaling av tannlegens honorar?

Formannen i PTE, Ulf Svensen:

«Det nye NTF»

Om få måneder avvikles PTE og PTL i sin nåværende form, og arbeidet videreføres i henholdsvis hovedstyret og lokalforeningene. Ulf Svensen vil fortelle nærmere om hva organisasjonsendringen vil innebære for de privatpraktiserende tannlegene og hvilken plass PTEs arbeidsområder og interessefelt vil få i «det nye NTF».

Det er åpent for spørsmål og innspill fra salen etter hvert innlegg

OTEs informasjonsmøte

Sted: Grieghallen
Tid: Lørdag 6. oktober kl. 1100–1200

Styremedlem Marianne Gaarden:

Ny struktur – nye muligheter

Nytt ansvarsnivå for tannhelsetjenesten, hvordan kan NTF møte utfordringene?

Forhandlingssjef i NTF, Karsten Kragh Langfeldt:

Ny lønn i Den offentlige tannhelsetjenesten

Desentralisert lønnsdannelse, individuell lønnsvurdering og resultater. Veien videre for NTF?