Få deltagere fra Norge på ORCA-kongress: Har forskerne ikke lenger råd til å reise på vitenskapelige møter?

Få deltagere fra Norge på ORCA-kongress:
Har forskerne ikke lenger råd til å reise på vitenskapelige møter?

Fra Norge var det i år kun seks deltagere på ORCA-kongressen (European Organization for Caries Research) som fant sted i Graz i Østerrike fra 4.-7. juli. Dette må være bunnrekord for disse verdifulle møtene som alltid har vært flittig besøkt av norske forskere. Er det et uttrykk for den aktuelle vanskelige økonomiske situasjon ved våre universiteter?

Ved åpningen, som alltid blir innledet med en liten klassisk konsert, ble Bente Nyvad, Aarhus, tildelt ORCAs Zsolnay pris, et praktfullt porselensfat. Hun kvitterte med en glitrende oversikt over sin forskning. Blant annet kom hun inn på den sterkt omdiskuterte V6 tyggegummistudien (Dandy) og viste meget overbevisende at karbamid ikke hadde noen karieshemmende effekt i denne sammenheng. Birgit Angmar-Månsson (Stockholm) overtok som ny president etter C. Robinson (Leeds).

Diagnostikk og fluorid er stadig aktuelle tema
Det ble presentert i alt 140 vitenskapelige rapporter over tre dager, omtrent som tidligere år. Svært mange dreiet seg om diagnostikk av karies, med hovedvekt på nyere optiske metoder. Det forskes meget på dette nå, uten at det synes å ha skjedd noe vesentlig av betydning for den vanlige kliniske praksis.

Fluorid og fluorose er stadig et aktuelt tema. Det går på inntak, opptak, fordeling og utskilling av fluorid samt kliniske effekter. Med tanke på alt det som har vært gjort, kan man undre seg over at det fortsatt er så meget ugjort. Når man kommer inn på de små detaljer som er så viktige for bruk og effekt, er det imidlertid mye vi ennå ikke vet.

Av helt ny teknologi kan nevnes en ultrasonisk tannbørste som ga bedre interdental plaquefjerning og større fluoridretensjon enn tradisjonelle metoder (K. Sjögren et al., Göteborg). Apparatet var imidlertid komplisert og kostbart, så det går vel en tid før vi får det tilbudt i dagligvarehandelen.

Postervisningene ble etterfulgt av korte presentasjoner med diskusjon i to parallelle sesjoner. Undertegnede måtte derfor velge bort noe, og det gikk på mikrobiologi og plaque samt erosjon og tannslitasje. Litt ergerlig!

Fortsatt kariesnedgang
Områdene epidemiologi og kariesprediksjon omfattet 20 rapporter, hvorav mange tok for seg kariesnedgang i forskjellige land. Her fant vi også de tre norske rapportene. J.M. Birkeland et al. la frem en statistisk analyse av kariesnedgangen hos 18-åringer i perioden 1985-99, som viste at nedgangen i siste del av perioden hovedsakelig kunne relateres til færre fyllinger før 12-års alder. J. Aleksejuniene et al. presenterte en empirisk modell for kausale relasjoner i oral helse, og hadde testet den på observasjoner fra Litauen. Sosial struktur og oral helserelatert livsstil var viktige faktorer for å opprettholde oral helse. F. Sampaio et al. hadde studert sammenhengen mellom karies og oral hygiene hos barn på landsbygden i Paraiba, Brasil. De fant at kariesforekomsten var lavere i områder med moderate fluorkonsentrasjoner i drikkevannet enn i dem med lave konsentrasjoner, og at barn med dårlig hygiene hadde mest karies. I. Mejàre et al. (Stockholm) hadde funnet at kariesrisikoen for mesialflaten på første molar økte 15 ganger når det var karies distalt på annen melkemolar. Det mest interessante var kanskje at det ikke hjalp på risikoen om man la en fylling på melketannen!

B. Willershausen et al. (Mainz) hadde testet en KCl-holdig tyggegummi på studenter med hypersensitive tenner, og fant at daglig bruk ga en relativt langvarig reduksjon av sensitiviteten.

Ernæring, kost og oral helse
Lørdag ettermiddag, etter selve møtet, ble det holdt et symposium om ernæring, kost og oral helse. TAB Sanders (London) snakket om kost og generell helse. Han stilte seg skeptisk til anbefalingene om å redusere fettinntaket og øke karbohydrat-inntaket med tanke på en reduksjon i forekomsten av hjerte- og karsykdom. En Middelhavsdiett med høyt fettinnhold, men med lavt innhold av mettede fettsyrer og høyt innhold av umettede fettsyrer synes mer effektiv for å senke plasma-kolesterolkonsentrasjonen og frekvensen av hjerte- og karsykdommer. Det har vært antatt at karbohydratene i hovedsak skulle komme fra stivelse, men nyere forskning antyder at «den glykemiske indeksen» er relatert både til hjerte- og karsykdom og overvekt. Den glykemiske indeksen er et uttrykk for hvor hurtig et karbohydrat blir fordøyet og absorbert. Mange stivelsesprodukter har samme glykemiske indeks som sukker, som for eksempel knuste poteter, polert ris og hvitt brød. Kostens totale glykemiske indeks kan imidlertid senkes ved å innta karbohydratene i flere små måltider eller ved å gå over til mindre raffinerte versjoner som naturris og sammalt hvete. Når det gjaldt sukker og karies, var meningene noe delte.

Enkelte la mer vekt på vaner og lokale munnforhold enn på kostens sammensetning. En bestemt kost burde ikke betegnes som kariogen, men som potensielt kariogen. Den tradisjonelle oppfatningen om god og dårlig kost burde erstattes av mer vekt på gode kostvarianter. Ved riktig bruk av tannbørste og fluortannpasta kan barn nyte også det som tradisjonelt ble betraktet som dårlig kost. Det ble etterlyst en formulering av fornuftige og effektive slagord for å øke publikums oppmerksomhet omkring kostens nyanserte rolle i kariesforebyggelsen. MEJ Curzon (Leeds) tok for seg det faktum at karies i dag gjør seg mest gjeldende i to ytterpunkter i befolkningen; de meget unge, under 3-års-alderen og de eldre som heller ikke er i stand til å ta vare på seg selv. I begge aldersgrupper ligger kariesårsakene i kostvaner, oral hygienestandard og vanskeligheter med gjennomføring av forebyggende tiltak. Det arbeides med å utprøve forskjellige forebyggende strategier.

En sjarmerende by
Graz er en universitetsby hvor det både er og har vært mange norske studenter. Den gamle bydelen som er meget sjarmerende er en av de best bevarte i Europa og ble i 1999 valgt som World Cultural Heritage av UNESCO. I 2003 skal den være European Cultural Capital. Vi var invitert til mottagelse hos borgermesteren i det praktfulle rådhuset, og til mottagelse til Styrias provinsguvernør i Grazer Burg. Banketten ble holdt i aulaen på det gamle universitetet. Det sosiale er viktig ved slike møter og det fungerte godt.

En liten biltur etter kongressen avslørte Østerrike som et pent og trivelig land. Menneskene er vennlige og noe av det som sitter i minnet er de praktfulle blomsterkassene utenfor vinduene i både små og store hus. Spesielt var jeg imponert over en folkeskole som var omgitt av bugnende blomster og busker.

Frithjof Ramm von der Fehr