Gleder seg til å ta fatt

NTFs påtroppende generalsekretær, Sindre Koppang:

Gleder seg til å ta fatt


Foto: G. Sangnes

Tidende har møtt Sindre Koppang til lunsj. NTFs nyansatte general-
 sekretær som begynner sitt virke i sekretariatet 1. mars, er 38 år og jurist. Han kommer til NTF fra NHO. Der har han vært siden 1997. Først i Oslo og Akershus, og siden 1999 sentralt i systemet. Koppangs erfaring fra organisasjonsarbeid spenner ellers fra Norges Bilbransjeforbund til KFUM/KFUK.

Sindre Koppang vokste opp som nummer fire av fem gutter. På en gård i Råde i Østfold, der de drev med korn og gris. – Med fire brødre lærer man seg fort at det er viktig å mestre argumentasjonskunsten. Og man får god trening i en stor søskenflokk. Selv hadde jeg diplomatrollen, forteller Sindre Koppang. Men det var den gangen.

Etter hvert ble hjembygda litt liten for Koppang. Han ville ut i verden, så han tok et år på folkehøgskole allerede etter ungdomsskolen. Deretter ble det ett år på videregående, før han ville ut igjen. Denne gang som utvekslingsstudent i Michigan, USA. – Det var viktig for min egen utvikling. Jeg ble veldig engasjert i idrett der borte og likte godt det sterke konkurranseelementet, som jeg var mindre kjent med her hjemmefra. Idrett og trening har det vært mye av hele veien. Mest friidrett, ved siden av basket- og volleyball.

Koppang kom hjem, tok sin artium og skulle velge videre studier. Han snuste først på sosialøkonomi, deretter jus før han tok grunnfag i teologi. Men han gikk etter hvert tilbake til jusen. Ved Universitetet i Oslo.

Som ferdig jurist ville han ut av byen og skifte miljø igjen. – Jeg ble veldig glad da jeg ble tilbudt jobb hos en advokat i Hammerfest. Der trivdes jeg så godt at det som skulle være ett år ble tre og et halvt. En advokatpraksis i et lite samfunn innebærer at du møter alle typer mennesker fra alle trinn på den sosiale stigen. Den tiden og de menneskene jeg møtte ga meg utrolig mye. Og fire mørketider gikk i grunnen greit. Jeg drev med korsang tre kvelder i uken, trente en del og gikk på ski. Dessuten ble det rik anledning til både jakt og fiske i de lyse årstider. Synge i kor gjør han fortsatt. På høyt nivå.

Fra Hammerfest vendte han tilbake til Oslo. Det vakte noe oppsikt i Bilbransjeforbundet da den nye avdelingslederen kom kjørende i sin gamle sykebil. Den skaffet han seg da han flyttet nordover. I Finnmark er det store avstander og fint å ha et sted å overnatte på vei fra den ene saken til den andre. Det ble mange turer i sykebilen for Bilbransjeforbundet også. – Vi drev vervekampanje og reiste land og strand rundt. Da jeg begynte i 1993 hadde vi under 400 medlemmer og i 1997 var vi oppe i 1 280. Det er jeg litt stolt av, sier Sindre Koppang.

Den jobben han nå forlater i NHO har dreid seg om å være delvis bedriftsrådgiver og delvis lobbyist mot politikere. – Min oppgave har vært å oppsøke bedrifter, lytte til dem og deres anliggender for så å formidle tilbake til politiske beslutningstakere. Jeg har jobbet med familiebedrifter, som representerer to tredeler av alle norske bedrifter. Karakteristisk for dem er at de tenker langsiktig, sparer og fører overskudd tilbake til bedriften i gode tider. De skal overleve og ta vare på arbeidsplasser, også i dårlige tider. I NHO er jeg en generalist. Det er nødvendig der. Nå ser jeg frem til å dykke litt dypt og konsentrere meg om ett felt. Jeg gleder meg veldig ta fatt i NTF. Jeg har opplevd at tannleger er en seriøs og dyktig profesjonsgruppe med stort samfunnsengasjement.

– Hvilke planer har du når du nå blir generalsekretær og får innflytelse i NTF, og hva er det første du vil ta fatt på? – Det vil jeg helst si minst mulig om. Fordi jeg ikke vil forskuttere verken noen store endringer eller det motsatte. Det første jeg må gjøre når jeg starter opp i mars er å bli kjent med alt og alle og danne meg et bilde av livet på innsiden, fra innsiden. Derfra vil jeg ta mine beslutninger om hva som bør prioriteres sammen med både tillitsvalgte og ansatte i sekretariatet, sier den påtroppende som spiste godt til lunsj. Den appetitten lover godt – når han sier at han er sulten på oppgavene som venter i NTF.

Ellen Beate Dyvi