Det nye tiåret

Det nye tiåret

Det gikk bra. Overgangen til 2000-året brakte ikke uorden i tannlegenes verden heller. Heldigvis. Nå står et nytt ubrukt år foran oss. Med blanke ark. Som det er opp til oss selv å fylle ut og fargelegge. Enkelte, de mest optimistiske av oss, har kanskje startet det nye året med private nyttårsforsetter. Noen skal slutte å røyke, noen skal slanke seg, noen skal jobbe mindre og ta mer vare på familie og venner. Andre har pragmatisk innsett at nyttårsforsetter har en lei tendens til å renne ut i sand, og nøyer seg med å registrere at et nytt år er påbegynt.

Men det er rart med det, ved starten på noe nytt lurer de fleste av oss på hva vi vil møte. At samfunnet hele tiden er i endring er normalt. De siste tiårene har hatt sine spesielle kjennetegn, og mange definerer de siste tidsepokene i 70-talls, 80-talls og 90-talls. Nå, godt i gang med det nye tiåret, kan trendforskere fortelle oss at vi i tiden som kommer blant annet vil ha behov for fellesskap, at stillhet vil være synonymt med luksus og at utilgjengelighet vil være like viktig, kanskje viktigere enn dagens tilgjengelighet.

Om vi prøver å applisere noe av dette på vår tannlegeverden, så har vi allerede registrert at de fleste nyutdannede og yngre tannleger i dag ønsker "fellesskap" i arbeidssituasjonen; i det offentlige er det vanskelig å besette stillinger på enmannsklinikker og det synes også å være stadig flere privatpraktiserende i ulike former for arbeidsfellesskap.

Men hva kan vi ellers, rent konkret forvente oss i det nye året? Først og fremst er det fra den 1. januar innført en ny helsepersonellov. Den angår alle medlemmene i tannhelseteamet og er kort omtalt i dette heftet av Tidende. Som en oppfølging til denne vil det også komme forskrifter, bl. a. om journalskriving. Videre er både Helsetilsynets "Retningslinjer for bruk av tannrestaureringsmaterialer" og "Veiledning og råd om symptomer antatt relatert til tannrestaureringsmaterialer" under bearbeiding etter høringsrunden. Rett rundt hjørnet burde også flere andre viktige saker være. Det gjelder ikke minst avgjørelsen i forbindelse med Tromsøutredningen. Den utredningen ligger imidlertid fortsatt i departementet; det samme gjelder spesialistutredningen og rammeplanen for tannpleiere.

I Tannlegeforeningen vil det nye året være preget av forberedelsene i forbindelse med overgang til den nye organisasjonsstrukturen som blir innført fra 1. januar neste år. Tannhelsetjenestens plassering i en eventuell ny struktur vil også være en viktig diskusjon i tiden som kommer. Ønsker vi en statlig, fylkeskommunal eller kommunal tjeneste? Arbeidet med å forbedre arbeids- og lønnsforholdene for de offentlig ansatte tannlegene vil selvsagt fortsatt være høyt prioritert også i 2001, og etterutdanningstilbudet, særlig gjennom den systematiske etterutdanningen (TSE), vil bli videreført.

Den nye kommunikasjonskanalen foreningen har fått gjennom nettstedet er blitt vel mottatt og vil bli videreutviklet i året som kommer. Den gir mulighet for øyeblikkelig oppdatering av informasjon, og vil være et godt supplement til Tidende, som har lang trykningstid, og som derfor egner seg mer for utdyping av fag- og nyhetsstoffet.

I fjorårets medlemsundersøkelse kom det frem at mange ikke oppfattet NTF som "sin" organisasjon. Kontakt og kommunikasjon er viktig i den sammenhengen. Diskusjonsforum og e-postadresser til tillitsvalgte og ansatte på nettet burde hjelpe på dette. Valget i USA har vist oss at alle stemmer teller. Slik er det også i en organisasjon. Selv den som ikke engasjerer seg, påvirker utviklingen, men kanskje i uønsket retning. Muligheten for å påvirke er større enn noen gang før. Vil du ikke gå aktivt inn i organisasjonsarbeid, kan du likevel si oss hva du ønsker og mener. Så ta kontakt – og gjerne til redaksjonen. Med fagstoff, debatt eller kommentarer. I Tidende har vi blanke ark. Og mange fine farger. Godt nytt år.

Gudrun Sangnes