Tariff 2000: Nytt system – stat

Tariff 2000:

Nytt system – stat

Dagens ordning
I dag foregår et tariffoppgjør i staten på to nivåer. Det sentrale, der AAD og hovedsammenslutningene forhandler om generelle tillegg (lønnstabellen) og sentrale justeringer for hele stillingsgrupper. Det lokale, der det forhandles om lokalt avsatte midler (utgjør ca. 5–10 % av disponible midler). Staten har et normallønnssystem;dvs. at bunn og topp er bestemt for hver stilling og tariffavtalen er identisk for alle.

Hovedtrekkene i Akademikernes krav om en ny modell
Akademikerne vil forhandle på tre nivåer; det sentrale, på departementsnivå og på lokalt nivå.

Sentralt nivå – AAD og hovedsammenslutningene – skal forhandle om disponible rammer. Rammen deles i to komponenter: 1) En prosentvis avsetning av lønnsmassen til generelle lønnsendringer. 2) x antall millioner til spesielle tiltak fordelt likt eller skjevt på departementsområdene. Summen av dette, andre økonomiske krav (f.eks. fellesbestemmelser) samt overheng og glidning resulterer i en samlet kostnad (ramme) for oppgjøret. NB! På dette nivået skal det ikke forhandles om justeringer eller generelle tillegg. Streikeretten beholdes for forhandlingene på dette nivå.

Departementsnivået – omfatter det enkelte fagdepartement med underliggende virksomheter – motpart er tjenestemannsorganisasjonene. Her skal partene fastsette hvor mange lokale forhandlingssteder det skal være. Dvs. hvilke statlige virksomheter som skal inngå i det enkelte lokale forhandlingssted. Dette er av betydning for å kunne fastslå hvor mange kroner den generelle avsetningen utgjør per forhandlingssted. I tillegg skal partene her gi nærmere føringer på hvilke virksomheter/grupper osv. den spesielle avsetningen skal brukes på. Ingen tvisterett på dette nivå.

Lokalt nivå – her skal lokal arbeidsgiver på virksomhetsnivå og tjenestemannsorganisasjonene forhandle. På dette nivå skal partene kunne forhandle om normering av stillinger, generelle tillegg og individuelle tillegg. Eventuell tvist her bringes inn for nevnd.

Akademikerne vil:
– fjerne "taket" på lønn, men ha et minstelønnssystem
– fjerne lønnstabellen – erstattes av årslønn i kroner.

Essensen i Akademikernes krav er at det er de lokale parter som skal forhandle om fordelingen av lønnstillegg, og at de sentrale parter ikke skal ha tariffmessig adgang som i dag til å stå for justeringer o.a.