Positive toner fra ny helseminister

Positive toner fra ny helseminister

Ved to anledninger har den nye helseministeren fått spørsmål om tannhelse i Stortinget.

Det startet med Dagsavisen som hadde et større oppslag om professor Tony Axélls undersøkelse av eldres tannhelse, fulgt opp av en artikkel om sviktende tannhelsetilbud til denne gruppen i flere fylker. NTF grep tak i forsømmelsene og skrev brev til Stortingets sosialkomité. Vi ønsket å markere vårt syn på at flere fylker bryter loven, samt oppfordre til en politisk presisering av at lov om tannhelsetjenesten faktisk hjemler rettigheter til alle de prioriterte gruppene. Begrensninger i tilbudet til gruppe c2 (hjemmesykepleien) ved bare å yte akutthjelp er å betrakte som lovbrudd i henhold til loven og dens forarbeider. Dette ledet til nok en artikkel i Dagsavisen, fulgt av debatt i Dagsnytt 18.

Med henvisning til oppslagene i Dagsavisen stilte representanten Nesvik (FrP) spørsmål til helseministeren 5. april om den reduserte prioritering av eldre, syke mennesker kan sies å være et verdig tilbud. Svaret fra statsråden var et klart nei, og han viste også til rundskriv fra departementet til fylkene, som presiserer hvilke rettigheter gruppen faktisk har. Vi setter pris på klar tale når fylkene forsømmer seg, og vil følge saken opp i vårt neste møte med Sosialkomiteen i juni.

Parallelt med denne saken spurte representanten Hedstrøm (også FrP) helseministeren om hvorvidt prioritering av de eldre skal skje på bekostning av barna gjennom forlengede innkallingsintervaller. Til dette spørsmålet klargjorde helseminister Tønne et annet forhold som Statens helsetilsyn lenge har presisert, men som likevel er blitt tolket annerledes når det passet slik: Lov om tannhelsetjenesten gir rettigheter til alle de prioriterte gruppene. Prioriteringer kunne skje i en overgangsfase i påvente av at fylkene skulle få innarbeidet lovens krav i sin økonomi. Nå er det 16 år siden loven trådte i kraft, og man finner ikke lenger rimelig grunn til at noen av de prioriterte gruppene skal være uten tilbud. Denne saken ble fulgt opp i en nyhetssending i TV2 som brakte saken ut over det ganske land.

Dette er positive toner fra en ny helseminister og styrker vår vilje til kreativ tenking og samarbeidsvilje overfor departementet i de store utfordringene vi står overfor i tannhelse-Norge. Jeg vil understreke at nettopp politiske signaler om prioritering av munnhelse er hva vi trenger, i en tid da Den offentlige tannhelsetjenesten sliter med rekrutteringen. Den nødvendige rekruttering av studenter til tannlegestudiet kan også bli et problem for landet dersom ikke faget blir plassert riktig på kartet.

Sosial- og helsedepartementets to notater: "Endringer i regelverket for trygdens ytelser til tannlegehjelp" og "Forslag til prøveordning med utvidet fylkeskommunalt tannhelsetilbud" er nå grundig kommentert i NTFs høringssvar. Vi har flere kritiske bemerkninger som vi ønsker en dialog om, men konkluderer først og fremst med at kirurgi i munnhulen fortsatt må få trygdestønad. å finansiere et prøveprosjekt om utvidet tilbud til grupper av eldre og uføre ved å kutte i det øremerkede trygdetilbudet er ikke et godt signal. Det er Stortinget som har uttrykt ønske om å utvide og styrke tannhelsetilbudet til eldre og uføre. Nå gjenstår det å se om det er like stor politisk vilje til å følge opp økonomisk. Prislappen for prøveprosjektet er på ca. 16 millioner. Vi understreker at de nevnte nyvinningene i forslagene må finansieres med friske penger. Beløpet er lite tatt i betraktning at trygdestønad til tannbehandling for tiden utgjør i størrelsesorden 0,7 % av folketrygdens utgifter over Sosial- og helsedepartementets budsjett.