Progresjon og prediksjon

Anne Timenes Mathiesen og Nils Lunder

Progresjon og prediksjon

Approksimal kariesutvikling fra 14 til 18 år

Tannhelsen har i de senere år stadig blitt bedre, men fortsatt er det ungdom som utvikler approksimale karieslesjoner og har behov for fyllingsterapi. Hensikten med denne undersøkelsen har vært å se på antall nye karieslesjoner, progresjon av tidligere lesjoner og hvor mange lesjoner som er blitt fylt hos en gruppe tenåringer fra 14 til 18 år. I tillegg har vi ønsket å finne faktorer som kan være nyttige å bruke for prediksjon av approksimal kariestilvekst i perioden.

Et årskull, 250 tenåringer født i 1979, ble undersøkt med hensyn på approksimale lesjoner i 1993 og 1997. Det ble tatt bite-wingbilder, og approksimalkaries ble registrert etter et fem-gradert indekssystem. Funnene ble sammenlignet på individnivå.

I gjennomsnitt hadde 14-åringene 2,95 approksimale lesjoner som ikke var fylt. Noe over halvparten av disse hadde utviklet seg i løpet av perioden, og omtrent en tredel av de opprinnelige lesjonene var blitt fylt ved 18 år. I løpet av disse fire årene hadde det i gjennomsnitt utviklet seg 2,90 nye lesjoner, mens totalt antall fylte lesjoner i perioden var 1,48 per pasient.

Halvparten av pasientene hadde ikke behov for approksimale fyllinger fra 14 til 18 år, og 80 % hadde et begrenset behov på fra 0 til 3 fyllinger. 14-åringene med dårligst hygiene (målt som gingivitt), størst karieserfaring (DMFT > 4) og flest approksimale lesjoner, hadde størst kariestilvekst fram til 18-årsalderen.

En prediksjonsanalyse basert på de nevnte faktorene viste at prediksjon av risikopasienter var usikker (0,45), men prediksjon av individer med moderat kariesrisiko kunne gjøres med vesentlig større grad av sannsynlighet (0,93).

 

NLunder 
ATMathiesen 

Nøkkelord: Diagnostikk; Karies; Munnhygiene; Tannstatus; Ungdom