Foredrag lørdag 21. oktober

Foredrag lørdag 21. oktober

 

OLYMPIASALEN

Praktisk protetik från patientkommunikasjon och preparation till porslin och proteser

Kliniska tips, tekniker, material och hjälpmedel som underlättar det dagliga protetiska arbetet.

Sven Scholander
Övertandläkare, Kristianstad

Lørdag kl. 0900–1045

 

PTEs informasjonsmøte

Program trykkes i NTFs Tidende nr 12/00

Lørdag kl. 1100–1200

 

Klagesaker – en pest og en plage?

Hvordan kan de unngås? Hvordan kan de løses når de først oppstår?

Paneldeltakere:
Anne Berit Gunbjørud
Fylkeslege, Oslo

Ola Johan Basmo
Fagsjef, cand. odont., Statens helstilsyn, Oslo

Kristin Cordt-Hansen
Underdirektør, cand. jur., Statens helstilsyn, Oslo

Kjetil Reppen
Tannlege, Oslo

Grete Strand
Tanntekniker, Trondheim

Spørrepanel:
Carl Christian Blich
NTFs president , Oslo

Knut Kjølstad
Advokat i NTF, Oslo

Morten Waarli
Senior manager, Ernst & Young Consulting, Oslo

Lørdag kl. 1330–1530

 

FILM-/KUNSTSALEN

Tre nordiske kvinner med røntgenblikk

Diagnostikk

Diagnos kommer av orden Dia=genom och gnosis=kunskap. Hur gör vi när vi försöker få tag på kunskap och kan vi bli mera effektiva? När vi söker och bearbetar kunskap går det mestadels bra, vi gör sanne diagnoser. Men ibland kommer vi at göra felaktiga s.k. falska diagnoser. Vi kan öka antalet sanna diagnoser alternativt minska antalet falska diagnoser genom att lära av våra misstag. För dette är det viktigt att förstå processerna bakom hur vi gör en diagnos. Vetenskapliga bevis, det s.k. evidens-baserade underlaget för olika metoder är en annan faktor som ska infliktas. Jag kommer att visa några av mina egna diagnostiska misstag och diskutera vad vi kan lära av dem.

Madeleine Rohlin
Professor, odont. dr., Tandvårdshögskolan i Malmø

Lørdag kl. 0900–0930

 

Digital radiologi

Fordele og ulemper ved forskellige intra- og ekstraorale teknikker til digital røntgen vil blive dokumenteret. Med digital røntgen er der nye diagnostiske muligheder, bl.a. computerstøttet diagnostik af caries og subtractionsradiografi til at følge heling i marginale knogle. For ortodontister er digital billedanalyse en stor
fordel.

Ann Wentzel
Professor, lic. et dr. odont., Tandlægeskolen i Århus

Lørdag kl. 0935–1010

 

Norske tannlegers forhold til digital radiologi

Etter å ha gjennomført en landsomfattende spørreundersøkelse blant norske tannleger om bruken av digitalt røntgen, vil resultatene fra brukerne bli presentert. Hvem, hvorfor og hvordan bruker norske tannleger digitalt røntgen? Hva er tannlegene tilfredse/ikke tilfredse med?

Anne Møystad
Post. doc. stipendiat, dr. odont., Det odontologiske fakultet, Oslo

Lørdag kl. 1015–1045

 

OTEs informasjonsmøte

Program trykkes i NTFs Tidende nr 12/00

Lørdag kl. 1100–1200

 

Norsk Forening for Oral Protetikk
Oral protetikk – en fagdisiplin i forandring

Moderator:
Jan Hunsbeth
Tannlege, Hafrsfjord

Protetikk har tradisjonelt vært et teknisk dominert fag med hovedvekt på kunsten å utforme faste eller avtakbare tannerstatninger tilpasset de gjenværende tenner, tannløse partier og kjeveleddenes morfologi. Vi har i dag et bredt valgspektrum for bærende biologiske strukturer, for retensjons- og utformingsprinsipper og materialkombinasjoner. Hvorfor er det stadig viktigere at kliniske ferdigheter må kombineres med inngående kjennskap til organismens tilpasningsevne til de ulike protetiske behandlingsalternativer og konstruksjoner?

Jon Ørstavik
Professor, dr. odont., Det odontologiske fakultet, Oslo

Lørdag kl. 1335–1400

 

Protetikkens kår i Norge

– Hvorfor mener mange at det er viktig å erstatte manglende tenner? Er det den mastikatoriske, fonetiske eller estetiske funksjon som begrunner og rettferdiggjør protetisk behandling?

– Store pasientgrupper har behov for protetisk behandling – mange også på spesialistnivå. Hvordan er tilgjengeligheten på tannleger med spesialutdanning i protetikk i Norge?

– Ved somatisk sykdom er det regelen at fellesskapet i hovedsak betaler behandlingskostnadene. Slik er det stort sett ikke når du eller jeg får behov for kostbar oralprotetisk behandling. Hva kommer det av?

– Hvor mye av fellesskapets midler ble gitt til protetikkbehandling i 1999 og hvordan forholder dette seg til utbetalingene til andre formål?

Tore Ramstad
Tannlege, Rikshospitalet, Oslo

Lørdag kl. 1400–1425

 

Fremtidige utfordringer i oral protetikk

Når og hvordan skal nye bondingsementer brukes og hvor går grensen for bruk av helkeramiske kroner?

Stig Karlson
Professor, odont. dr., Göteborgs universitet

Lørdag kl. 1430–1455

 

Spørsmål og diskusjon:

– Hvilken retning tar den oralprotetiske forskning og hvordan kommer High-Tech til å utnyttes i klinikk og tannteknikk i fremtiden?

– Hva blir protetikerens fremtidige rolle i relasjon til allmenntannlegens grunnutdannelse og kompetanse?

Lørdag kl. 1500–1515

 

MUNCHSALEN

Med bajonett-tang og amalgampistol i fredsbevarende tjeneste

Norge har bidratt med militære avdelinger til flere internasjonale oppdrag, og mange norsk tannleger har deltatt i disse styrkene. Foredragsholderen forteller om sine erfaringer fra tjenestetiden i henholdsvis Libanon, Gulfen og det tidligere Jugoslavia, senest i Kosovo.

Erik Vik Ødegård
Tannlege/major, Skjetten

Lørdag kl. 0900–0945

 

Smerte – opplevelse, virkelighet og atferd

Akutt smerte oppstår ved vevsødeleggelse, eller trussel om ødeleggelse. Smerte er en subjektiv opplevelse, og kan ikke måles objektivt. Smerteterskel viser liten variasjon mellom individer, men smertereaksjon stor variasjon mellom individer. Smertereaksjon er avhengig av hva smerten betyr for den enkelte. Hvilke muligheter har jeg for å unngå den? Hvilke muligheter har jeg for å kontrollere smerten? Smertereaksjon avhenger av forventning til stimulus, og kan dempes ved psykologiske forsvarsreaksjoner, omtolkning, positivt selvsnakk. Forventning til reaksjonen og kontrollen av smerten påvirkes av psykologisk mestring, økes av hjelpeløshet og håpløshet. Smertereaksjon følges av en generell og uspesifikk psykofysiologisk aktivering (stressreaksjon). I tillegg til vegetative systemer rammes også hormoner og immunapparat. Dette er generell alarmreaksjon som er hensiktsmessig. Men hvis den varer for lenge, kan reaksjonen og atferden bli uhensiktsmessig og forsterke smerten og grunntilstanden.

Holger Ursin
Professor, dr. med., Det psykologiske fakultet, Bergen

Lørdag kl. 1000–1100

 

Sjeldne medisinske tilstander – tannlegens rolle i diagnostikk og behandling

Mange kroniske sykdommer demonstrerer spesifikke oralmedisinske karakteristika. Ved ektodermale dysplasier vil tannlegen ofte være den første som mistenker diagnose ved at antall tenner, form og størrelse fremviser avvik. Personer med tuberøs sklerose har ofte karakteristiske defekter i tannemaljen og munnhulefibromer. Ved kollagensykdommer er dentin og rotdannelse affisert i varierende grad. Craniofaciale karakteristika og tannutviklingsforstyrrelser kan være viktige puslespillbrikker i syndromdiagnostikk.

Kari Storhaug
Senterleder, dr. odont., TAKO-senteret,Oslo

Lørdag kl. 1330–1445

 

Hvorfor uteblir norske ungdommer fra timeavtaler hos tannlegen? Er det mulig å identifisere risikoindivider?

Uteblivelse og avbestillinger av tannlegetimer blant ungdom er et problem også i Norge. I foredraget presenteres nye resultater fra et forskningsprosjekt ved Senter for odontofobi i Bergen. Prosjektet omhandler unngåelsesatferd blant ungdom i Hordaland og Akershus.

Erik Skaret
Universitetsstipendiat, Det odontologiske fakultet, Bergen

Lørdag kl. 1500–1540

 

SPEKTRUM AMFI

Ferskt fra fakultetene

Moderator:
Tore Bjørnland
Førsteamanuensis, dr. odont, Det odontologiske fakultet, Oslo

 

Tanntraumer – hva med den voksne pasienten?

Andre forhold må tas i betraktning når vi skal ta hånd om tanntraumer på pasienter hvor veksten er avsluttet enn hos unge individer i fortsatt vekst. Tannskader hos voksne har det imidlertid vært snakket lite om. Skyldes dette begrenset behov eller behandling av slike skader? Savner vi kunnskaper her – og hvor i behandlingssystemet havner disse pasientene?

Asgeir Bårdsen
Instruktørtannlege, dr. odont., Det odontologiske fakultet, Bergen

Lørdag kl. 0900–0925

 

Vekst og differensieringsfaktorer for periodontal- og perioimplantatregenerasjon

Foredraget vil belyse nylige studier der vekst og differensieringsfaktorer har vært benyttet for å stimulere regenerasjon ved tenner og implantat. Det vil også bli gitt innsyn i det kliniske potensiale disse materialer kan ha for fremtidig periodontal og implantat behandling.

Thorarinn J. Sigurdsson
Førsteamanuensis, dr. odont., Det odontologiske fakultet, Bergen

Lørdag kl. 0930–0955

 

Saliva – mye mer enn vann!

Foredraget tar utgangspunkt i nyere studier som viser at saliva inneholder små proteinpartikler som spiller en viktig rolle i munnhulens fysiologi. Partiklene har samme karakteristika som kaseinmicellene i melk og inneholder kalsium fosfater. De binder seg til tannoverflatene som en del av pellikelen. Videre agglutinerer og dermed eliminerer de bakterier fra munnhulen. Bakterielle enzymer kan imidlertid bryte ned proteinpartiklene. Disse funn bidrar til forståelse av de biokjemiske reaksjoner som foregår i munnhulen og som er viktige for forståelsen av sykdomsprosessene i det orale miljø.

Alix Young
Post. doc. stipendiat, dr odont., Det odontologiske fakultet, Oslo

Lørdag kl. 1000–1025

 

PBL-tannlegene kommer

Det odontologiske fakultet i Oslo tok høsten 1996 opp studenter etter en ny studieplan basert på PBL, problembasert læring. I juni 2001 vil de første PBL-tannlegene bli uteksaminert.

Hva er PBL og hva innebærer denne undervisningsformen? Er PBL-studenter annerledes enn andre studenter? Hva innebærer integrering mellom preklinikk og klinikk? Går ønsket om å innføre mer generell medisin ut over kliniske ferdigheter? Er det PBL-tannlegene som er fremtidens tannleger?

Benedicte H. Jørgensen
Stud. odont., Det odontologiske fakultet, Oslo

Ingvild Nyquist Borgeraas
Stud. odont., Det odontologiske fakultet, Oslo

Lørdag kl. 1030–1055

 

Aktualitetsforedrag

Snushane

Nesten hver femte ungdom bruker snus. Snus inneholder en rekke potensielt kreftfremkallende og andre helseskadelige stoffer. Tannhelsepersonell har muligheten til å forebygge og diagnostisere tobakksrelaterte skader i munnhulen, men hvilke forandringer finner vi i tenner, periodontium og slimhinner hos snusbrukere?

Jon E. Dahl
Seniorforsker, dr. odont., NIOM, Bærum

Lørdag kl. 1330–1350

 

Er det fortsatt aktuelt med karies?

Morten Rykke
Førsteamanuensis, dr. odont., Det odontologiske fakultet, Oslo

Lørdag kl. 1355–1415

 

Ny lov om strålevern og bruk av stråling er på trappene

Strålevern er gjenstand for omfattende internasjonal harmonisering. Innen EU skal en rekke rådsdirektiver som bygger på de nyeste anbefalinger fra den internasjonale strålevernkommisjon ICRP publikasjon 60, være gjennomført innen 13. mai 2000.

Dagfinn Beyer Svanæs
Førsteamanuensis, dr. odont., Det odontologiske fakultet, Oslo

Lørdag kl. 1420–1440

 

Helt til slutt:
De første tingene først, eller preprotetisk tidsregning?

Fast protetikk har tradisjon for fokus på retensjon, mekanikk og materialer mer enn å sette den biologiske respons i sentrum. Dette foredraget vil omtale preprotetisk optimalisering gjennom behandlingsplanlegging, samt gjennomføring av både enkel og mer avansert periodontal og dentoalveolar behandling. Anbefalt terapi er rettet mot å oppnå stabile, friske forhold før det permanente protetiske arbeid avsluttes for dermed å oppnå best mulig funksjon, estetikk og prognose.

Morten Klepp
Tannlege, Sola

Lørdag kl. 1445–1505