Vi kan få mangel på kjeveortopeder om 10-15 år

Vi kan få mangel på kjeveortopeder om 10–15 år

Ide neste 10–15 år vil det pga naturlig avgang av kjeveortopeder oppstå et stort behov for nye spesialister, ca 100 frem til år 2015, dersom dagens spesialisttilbud skal opprettholdes. Dette går frem av en rapport, datert desember 1998, utarbeidet på initiativ av Norsk Kjeveortopedisk Forening og i samarbeid med Institutt for kjeveortopedi i Bergen og Klinikk for kjeveortopedi i Oslo.

Nåværende situasjon er at landet sett under ett har en overkapasitet på 23, 9 spesialistårsverk i kjeveortopedi, i forhold til antall 12-åringer. Rapporten viser til at Troms fylke mangler 1,7, Østfold 1,1 og Akershus 1,2 årsverk. På den annen side har Oslo en overkapasitet på 9,9, Rogaland 4,9, Vestfold 2,8, Hordaland 2,4 og Vest-Agder 2,2 årsverk.

Skjev alderssammensetning Grunnen til at Norsk Kjeveortopedisk Forening likevel roper varsko er at skjev alderssammensetning blant dagens kjeveortopeder gjør at svært mange de neste 15 år vil oppnå pensjonsalder. Derfor er det allerede nå et stort behov for å utdanne nye spesialister.

Behovet Nåværende utdanningskapasitet på 8 kandidater per 3-årsperiode har vært tilstrekkelig frem til i dag, sies det i rapporten. Det har til og med vært kapasitet til å ta opp kandidater fra utlandet.

Oversikt over behovet for kjeveortopeder og udekket akkumulert behov ved opptak av 7 (norske) kandidater fra i år vil gi en underdekning på 24 spesialistårsverk i år 2015, ved 8 kandidater vil det være en underdekning på 15 spesialistårsverk og ved 9 kandidater en underdekning på 6 spesialistårsverk i år 2015.

Rekrutteringen Dagens utdanningskapasitet må benyttes til å utdanne kjeveortopeder for dekning av det nasjonale behovet, slås det fast i rapporten. Det forutsettes derfor at universitetene får tilstrekkelige midler til det. Og det må være en statlig oppgave å sikre nødvendig utdanning.

Men avgjørende for å opprettholde spesialisttjenesten er tilfredstillende rekruttering. Erfaringer fra de senere år tyder på at man står overfor et rekrutteringsproblem, når f eks bare 2 norske kandidater er tatt opp i Bergen i 1998 mot anbefalt 7.

Det har vist seg, sies det i rapporten, at overgangen til 3-årig fulltids studium i kjeveortopedi er en faktor som har fått vesentlig betydning for rekrutteringen. Særlig er det de økonomiske forholdene i utdanningsperioden som holder folk borte, og ikke manglende interesse for faget. I Norge må videreutdanningskandidatene betale sin utdanning selv med eventuelt lån fra Statens Lånekasse for Utdanning. Lønn under videreutdanning er f eks et selvfølge i Sverige og Danmark. Dette skiller seg også fra spesialisering innen medisin i Norge som skjer i lønnede stillinger ved sykehus. Det er derfor avgjort en stor belastning å gjennomføre en 3-årig videreutdanning.

Finansieringen Da den økonomiske siden synes avgjørende for rekrutteringen, diskuteres det i rapporten mulige ordninger som kan avhjelpe kandidatenes økonomiske problemer under videreutdanning.

Arbeidsgruppen kommer med flere forslag:

1.Opprettelse av utdanningsstillinger med offentlig (statlig) finansiering.

2.Stipendordninger fra fylker med dokumentert behov, knyttet til bindingstid etter utdanning, må også gjelde for dem som vil etablere seg i privat praksis.

3.Deler av pasienthonoraret som tas inn ved utdanningsstedene kanaliseres til kandidatene. Innspart refusjon fra Rikstrygdeverket pga lavere honorarer ved utdanningsstedene kan også bidra til delfinansiering.

4.Norsk Kjeveortopedisk Forening vil i 1999 foreslå opprettet et fond hvor videreutdanningskandidater kan søke om midler til livsopphold.

5.Bistandsordning/finansieringsavtale med kollega i forbindelse med avtale om ønsket praksisoverdragelse.

Tekst: B Try