Gjennomslag for stimuleringstiltak

Gjennomslag for stimuleringstiltak
Nå er det opp til fylkene

Etter bruddet mellom NTF og Kommunenes Sentralforbund (KS) i·forhandlingene om ny særavtale, ble tvisten den 4. mars, under ledelse av Reidar Webster, behandlet i sentral nemnd. Nemndas kjennelse har resultert i både stabilitetstillegg og innføring av ny provisjonstannlegestilling. Den nye stillingen, som kalles tannlege-MPL, kan benyttes i alle kystfylkene, med unntak av de store byene, mens stabilitetstillegget bare gjelder Nord-Norge.

Det så lenge ut til at Kommunenes Sentralforbund ikke ville erkjenne problemene i Den offentlige tannhelsetjenesten. NTF har imidlertid, både forut for forhandlingene som startet 16. november i fjor, og senere satt alt inn på å dokumentere behovet for konkrete tiltak for å stoppe en videre utvikling av problemene med rekruttering og stabilitet i tannhelsetjenesten. Derfor var det en viss imøtekommenhet fra KS under forhandlingene som pågikk i desember og januar. Tilbudet var imidlertid for dårlig og for lite forpliktende til at OTE-styret ville anbefale å godta det.

Brudd Både et nytt stabilitetstillegg og en ny tannlegestilling med provisjonslønn lå inne i forslaget, men OTE-styret syntes det ikke var forpliktende nok for fylkene og tok den 15. januar sjansen på å si nei til tilbudet. En fare ved å si nei kunne være at behandling i nemnd ikke ga noe mer, og fremfor alt at behandlingen kunne trekke ut i tid.

Nemnd Tvisten ble behandlet i en såkalt sentral nemnd 4. mars, med Reidar Webster som leder og Klemet Aaby (KS) og Per Kristian Sundnes som medlemmer. Aaby var prosessfullmektig for Sentralforbundet og advokat Knut S Kjølstad for Tannlegeforeningen.

Stabilitetstillegg Ordningen med stabilitetstillegg gjelder de tre Nord-Norske fylkene og tas i bruk med virkning fra 1. mai i år. Fylkeskommunen kan avlønne tannleger med inntil 300 T-trinn à 200 kroner, i tillegg til regulativlønnen. Dette betyr at tannleger som omfattes av ordningen og er ansatt per 1. januar 1997, med virkning fra 1. mai 1999 får et tillegg på 10 000 kroner. Etter ett år fra 1. januar 1999 og hvert år videre, heves tillegget med 10 000 kroner inntil det når taket på 60 000 kroner.

Tannlege-MPL Den nye provisjonstannlegen kalles tannlege med provisjonslønn (MPL) for å skille den fra den gamle stillingen, som i dag er en personlig ordning. Ordningen kan tas i bruk i Finnmark, Troms, Nordland, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland med unntak av byene Trondheim, Bergen og Stavanger.

Tannlegen må, for å kunne inngå avtale om provisjonsvilkår, være fast tilsatt og lønnet på ordinær måte. Avtalen skal gjelde for et bestemt tidsrom, og tannlegen må forplikte seg til en ukentlig arbeidstid på 37,5 timer per uke. For den andel av stillingen som ikke er provisjonsavlønnet, beholder tannlegen tilsvarende prosentandel av sin ordinære regulativlønn. For den delen som lønnes med provisjon, får tannlegen utbetalt minimum 35 prosent av honorarinntektene, eksklusiv tannteknikerutgifter.

Opp til fylkene Nå blir det opp til fylkeskommunene å benytte stabilitetstillegget og provisjonsordningen for å rekruttere og beholde tannleger i Den offentlige tannhelsetjenesten. Stabilitetstillegget gjelder foreløpig bare de Nord-Norske fylkene, men provisjonsstillingen kan tas i bruk i hele Kyst-Norge. Selv om unge tannleger i stor grad trekkes mot privat praksis, vil de nå kunne få et realistisk alternativ i offentlig sektor. Med en mer aktiv markedsføring fra fylkene burde det være mulig å oppnå en bedring av bemanningssituasjonen.

Om mindre enn ett år skal ordningene evalueres, og da er det nye muligheter til forbedringer.

Reidun Stenvik