Risiko for blødning i forbindelse med kirurgiske inngrep

Jon-Kjetil Reitan:

Risiko for blødning i forbindelse med kirurgiske inngrep

En tannlege skal fjerne to rotrester på·en psykiatrisk pasient. Dette er et·inngrep som vil medføre økt fare for blødning. Tannlegen ønsker å vite om det er spesielle forholdsregler han bør ta siden pasienten bruker Nozinan ® (levomepromazin), Orfiril ® (natriumvalproat) og Lithionit ® (litium). I tillegg ønsker han å vite om det er fare for interaksjon mellom aktuelle anestesimidler og pasientens legemidler.

Svar
Bruk av natriumvalproat kan medføre hematologiske bivirkninger som trombocytopeni og leukopeni. Trombocytopeni, av og til med forlenget blødningstid, er som oftest forbigående og opptrer doseavhengig hos 10–15 % av pasientene. Av denne grunn bør blodplatefunksjonen kontrolleres før kirurgiske inngrep (1a).

Det er nær sammenheng mellom serumkonsentrasjon av litium og hyppighet og intensitet av bivirkningene. Litium bør derfor ikke brukes samtidig med ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAID), da NSAIDs kan føre til økt serumkonsentrasjon av litium (1b). Av denne grunn bør paracetamol, eventuelt i kombinasjon med kodein, benyttes dersom pasienten har behov for smertelindring etter det kirurgiske inngrepet.

Vi har ikke funnet interaksjon mellom pasientens legemidler og lidocain m/adrenalin (Xylocain-Adrenalin ®). Adrenalin gir en sterk ischemisk effekt og er derfor velegnet der faren for økt blødning er tilstede (1c).

Levomepromazin og litium kan gi tørste/munntørrhet, og teoretisk sett forlenge tilhelingsperioden etter et eventuelt inngrep. Det vil derfor være nødvendig med ekstra oppfølging av pasienten en tid etter inngrepet.

Tannlegen oppfordres til å ta kontakt med pasientens lege for et nærmere samarbeid bl a for å kartlegge pasientens blodplatefunksjon før det kirurgiske inngrepet.

Referanse

1. Felleskatalog 1998: 1060(a), 828(b), 1550(c).

Adresse: Regionalt legemiddelinformasjonssenter i helseregion 2, Rikshospitalets apotek, 0027 Oslo. Tlf 22 86 88 06



 

JKReitan 

Nøkkelord: Faglig meddelelse; Komplikasjon; Legemiddel; Oral kirurgi