Ikke forbud mot amalgam

Sosial- og helsedepartementet:

Nå har Helsetilsynet fått tilbakemelding fra Sosial- og helsedepartementet (SHD) på utredningen om tannrestaureringsmaterialer. Departementet støtter i store trekk Helsetilsynets anbefalinger, og går dermed inn for «faglige anbefalinger som vil resultere i redusert bruk av amalgam». Det er avsatt 250 000 kroner til oppfølging av rapporten, og departementet ønsker dette brukt til en konsensuskonferanse og eventuelle andre tiltak.

SHD fastslår at de ulike kapitlene i utredningen står for den enkelte bidragsyters regning, og at valg av referanser og kildemateriale dermed er preget av vedkommendes ståsted og synspunkter. Det sentrale tema i rapporten er bivirkninger fra amalgam, og departementet mener at de foreløpige konklusjoner kan summeres i følgende sitat fra kapittel 21 i rapporten: «Konklusjonen blir derfor at vi ikke kan sannsynliggjøre at det eksisterer noen årsakssammenheng mellom amalgameksposisjon alene og rapporterte helseskader når vi legger anerkjente vitenskapelige kriterier til grunn.» Denne konklusjonen utelukker imidlertid ikke at amalgam kan spille en rolle som årsak til sykdom.

Bivirkningsgruppen

Virksomheten ved Bivirkningsgruppen i Bergen er meget viktig i relasjon til individer med symptomer som trolig skyldes dentale materialer. Hittil har virksomheten vært finansiert med prosjektmidler, men arbeidet skal videreføres og utvides, og det er bevilget midler til permanent drift i statsbudsjettet for 1999. Departementet vil komme tilbake til utvikling av tilbud i andre helseregioner i senere budsjett og viser dessuten til den pågående utredningen om odontologiske kompetansesentra.

Tiltak på befolkningsnivå

I utredningen er det listet opp fire alternativer som, på kort eller lengre sikt, kan lede til redusert bruk av amalgam:

«I Amalgambruken vil sannsynligvis fases ut med «fyllingsgenerasjonen»

II Faglige anbefalinger som vil resultere i redusert bruk av amalgam

III Sette en dato for når det skal være slutt med å legge amalgamfyllinger

IV Forby amalgam og tilby utskifting av amalgamfyllinger for dem som ønsker det»

SHD har registrert at Helsetilsynet har anbefalt alternativ II, uten å drøfte de andre alternativene og vurdere konsekvensene av dem. Departementet hadde sett det som ønskelig at alle alternativer var blitt vurdert og drøftet, og ber derfor Helsetilsynet om å gjøre det nå.

Faglige anbefalinger

Departementet kommenterer ikke de faglige anbefalingene om redusert bruk av amalgam* ) fordi dette er Helsetilsynets ansvarsområde, men ber om at veilederen om dentale biomaterialer for leger og tannleger blir revidert. SHD forutsetter at «berørte fagmiljøer blir involvert i arbeidet med revisjon av veilederen».

Departementet viser også til forslag i lov om pasientrettigheter og lov om helsepersonell, som ligger til behandling i Stortinget i vårsesjonen 99. Disse lovforslagene vektlegger helsepersonellets plikt til å informere og innhente informert samtykke. SHD ber om at «disse pliktene og pasientenes valgmuligheter basert på informasjon fra behandler vies spesiell oppmerksomhet i veilederen». Dessuten ber man om at utkast til tekst angående dette, blir oversendt departementet før veilederen blir ferdigstilt.

Kvalitetsutvikling

Departementet har også kommentert Helsetilsynets forslag til tiltak for å sikre kvaliteten på produkter og tjenester. De ber bl a Helsetilsynet vurdere en eventuell utredning av et produktregister, og følge opp arbeidsmiljøtiltak, det siste eventuelt i samarbeid med Direktoratet for arbeidstilsynet. Siden arbeidsmiljø er et arbeidsgiveransvar, blir Tilsynet bedt om oppfølging både overfor fylkeskommunene og Tannlegeforeningen, som representant for tannleger som arbeidsgivere. Tilsynet blir også bedt om å ta opp spørsmålet om etablering av eventuelle kravspesifikasjoner for dentale materialer med NTF. Videre blir Helsetilsynet bedt om å følge opp undervisningen på området, dels overfor fakultetene og dels overfor Tannlegeforeningen.

Informasjon og trygd

Departementet støtter forslaget om å utarbeide informasjon til befolkningen og til den enkelte pasient, og forutsetter at dette skjer i et samarbeid med Bivirkningsgruppen og fagmiljøene. Når det gjelder trygderefusjon til pasienter som har fått påvist reaksjoner på tannrestaureringsmaterialer, signaliserer SHD at de vil komme tilbake til dette senere. Det pågår for tiden et arbeid i departementet med revisjon av lov om tannhelsetjenesten, og samtidig blir forskriften om stønad til tannlegebehandling vurdert.

Konsensuskonferanse

Til slutt blir Statens helsetilsyn bedt om å arrangere en konsensuskonferanse i løpet av første halvår 1999! Konferansen skal ta utgangspunkt i forslagene som er fremsatt i utredningen, og det er ønskelig at konferansen har internasjonal deltakelse av anerkjente forskere på de berørte fagfelt. Formålet er å oppnå konsensus om aktuelle forskningsoppgaver på området. Dessuten bør internasjonalt samarbeid om bivirkningsregistrering være tema på konferansen.

Tekst: Reidun Stenvik