Statsbudsjettet 2000: 2,6 millioner til stimuleringstiltak

Statsbudsjettet 2000:

2,6 millioner til stimuleringstiltak

Tenner, tannhelse og tannhelsetjenesten var heller ikke i år noen sak i den generelle mediestøy da finansminister Gudmund Restad den 4. oktober fremla regjeringens forslag til statsbudsjett. Til tross for at landets økonomi generelt "nu går så meget bedre" sammenlignet med fjorårets, var det ingen revolusjonerende økning å registrere på de områder som angår så vel tannhelsen som de som skal ta vare på den, tannhelsepersonellet.

Fire sider av i alt 350 i St.prp.nr. 1 1999 — 2000 fra Sosial- og helsedepartementet er avsatt til et avsnitt om "Utvikling av tannhelsetjenesten". Tre forhold er definert som de største utfordringene: personellsituasjonen, det offentlige tilbud til befolkningen samt kvalitet på tannbehandlingsmaterialer.

Personellsituasjonen
Når det gjelder personellsituasjonen i Den offentlige tannhelsetjenesten foreslås det 2,6 mill. til stimuleringstiltak for å bedre tannlegedekningen i distriktene. Dette er en styrking på 1 mill. i forhold til fjorårets budsjett.

Forsøksordningen med nedskriving av studielån for tannleger i Finnmark og Nord-Troms foreslås utvidet til områder med stor ledighet og mangel på stabilitet uten at dette presiseres nærmere.

Utredningen av tannlegeutdanning i Tromsø ble avsluttet i august 1999. Rapportens innhold er hovedstyret kjent med. Rapporten er nå sendt på høring og saken vil bli lagt frem for Stortinget på "egnet måte". Det er ikke avsatt noe midler i denne forbindelse.

Tiltak for rekruttering av tannleger fra EØS-land foreslås videreført.

Odontologiske kompetansesentra
Utredning av odontologiske spesialisttjenester og kompetansesentre planlegges avsluttet tidlig i 2000. Høring vil bli gjennomført i løpet av 2000. Eventuelle midler på området vil først komme i senere budsjettproposisjon.

Det offentlige tannhelsetilbud
Departementet har startet arbeidet med gjennomgang av tannhelsetjenesteloven og vederlagsforskriften. Departementet, i samarbeid med Rikstrygdeverket, har foretatt en gjennomgang av regelverket om kontantstøtten gjennom trygderefusjon. Forslaget vil bli lagt ut til ekstern høring før jul. Det er ikke foreslått noen økning i trygdebudsjettet for å ivareta eventuelle endringer.

Det foreslås 247 mill. i kap. 2711 post 72, refusjon for tannlegehjelp. Det er en økning på 12 mill. i forhold til fjorårets budsjett. Det sies ingenting om sjeldne medisinske tilstander utover henvisning til fjorårets budsjett.

Kvalitet på dentale materialer
Anbefalingene fra Helsetilsynets utredning om tannrestaureringsmaterialer foreslås gjennomført. Helsetilsynet vil i 1999 og 2000 få stilt midler til rådighet for å følge opp departementets oppdrag. I tillegg foreslås det at bevilgningene til Bivirkningsgruppen i Bergen trappes opp. Det foreslås også bevilgninger til NIOMs deltagelse i internasjonalt standariseringsarbeid.