Økende interesse for tannhelse

Tannhelse og tannhelsetjenesten er sjelden å finne på den politiske dagsorden. Helsepolitisk er det sykehuskriser og ventelistegarantier som dominerer, og det er vanskelig for oss å få oppmerksomhet i dette bildet. Men heldigvis er det noen som har registrert at mennesket også har munn og tenner og at det kan knytte seg problemer også til denne del av kroppen. I skrivende stund er det sendt inn ikke mindre enn to interpellasjoner om tannhelse til helseministeren.

John Alvheim, Frp, leder av sosialkomiteen, tar opp spørsmålet om gruppe c i tannhelseloven og den dårlige dekningen i fylkenes tilbud til denne gruppen. Denne interpellasjonen skal behandles i Stortinget 7. mai.

Den andre interpellasjonen kommer fra Olav Gunnar Ballo, SV, medlem av sosialkomiteen. Han tar opp spørsmålet om de store egenandelene ved tannbehandling i forhold til annen medisinsk behandling, og spør om helseministeren har noen tanker om å rette på dette. Denne interpellasjonsdebatten vil finne sted 18. mai.

NTF har dessuten nylig hatt møter med både Stortingets sosialkomité og helseministeren. De spørsmålene vi tok opp i disse møtene, var en oppfølging av «gamle» saker. Stortinget har bl a bedt om en kartlegging av tannhelseforholdene blant psykisk utviklingshemmede, eldre og uføre, kronisk syke og funksjonshemmede. Det var avsatt 1 mill kroner på årets budsjett til dette arbeidet, men departementet har omdisponert beløpet til Helsetilsynets pågående utredning om fyllingsmaterialer.

TAKO-gruppene fikk en politisk behandling med positivt utfall i fjor. Det ble bevilget 3 mill kroner til denne gruppen på inneværende års trygdebudsjett. Det er fortsatt usikkert når ordningen trer i kraft, men vi har grunn til å tro at det skjer i løpet av 1998. Tre mill kroner på årsbasis er imidlertid for lite, og vi har bedt om at tilstrekkelige midler blir stilt til rådighet på 1999-budsjettet. Når det gjelder pasienter med alvorlig periodontitt, har Stortinget bedt om at departementet utreder en støtteordning for disse, men foreløpig er dette arbeidet ikke prioritert.

En utredning om behov for tannleger og eventuell tannlegeutdanning i Tromsø har vært bebudet en stund. Dette arbeidet ser ut til å kunne starte til høsten. NTF er opptatt av at denne utredningen må ta utgangspunkt i behovet for tannleger i fremtiden. Videre må utdanning av tannleger i Nord-Norge bli vurdert sammen med andre tiltak som kan sikre rekruttering og stabilitet. Problemet med å få besatt stillinger i Den offentlige tannhelsetjenesten er dessverre blitt et landsomfattende problem, og ikke bare knyttet til Nord-Norge. Videre vet vi at de odontologiske fakultetene i Oslo og Bergen har store økonomiske problemer som vil gå ut over undervisningen. Dette er også momenter som må vurderes. En eventuell opprettelse av tannlegeutdanning i Tromsø er en viktig avgjørelse. NTF er derfor opptatt av at alle positive og negative sider ved en slik beslutning blir vurdert nøye, og vi regner selvsagt med at vi får delta i utredningsarbeidet.

NTF mener også at behovet for odontologiske spesialister og ikke minst ansvaret for utdanningen av disse, må utredes. Fakultetene har hittil påtatt seg dette ansvaret, men får ikke ressurser knyttet til videreutdanning. Allerede i Ellingsæterrapporten ble det foreslått en spesialistutredning. Dette arbeidet må komme i gang i 1999.

Evaluering av tannhelsetjenesteloven er et arbeid departementet håper å komme igang med ganske snart, og utrednin- gen «Bruk av tannrestaureringsmidler i Norge» er under arbeid i Helsetilsynet og forventes avsluttet i høst.

Vi er vant til at ting tar tid i det politiske og byråkratiske liv. Både tidligere presidenter og jeg selv har tatt opp flere viktige tannhelsepolitiske spørsmål i en rekke sammenhenger. Hittil har lite skjedd, men i øyeblikket føler vi at en del politikeres interesse for tannhelse er økende.