Produsent med strenge kontraindikasjoner angående amalgam

Bivirkningsgruppen:

Produsent med strenge kontraindikasjoner angående amalgam

... men bare en liten stund

Ved å gå inn på fabrikanten Dentsply/Caulk sine sider på Internett, kunne man i februar finne «Directions for use» – forkortet til DFU – for det tradisjonsrike amalgamproduktet «Dispersalloy». I disse retningslinjene var det blant annet beskrevet indikasjoner og kontraindikasjoner ved bruk av amalgam ( ).

Da vi noen dager senere (26. februar) skulle hente frem igjen denne bruksanvisningen på Internett, var den ikke å finne! Fabrikanten hadde fjernet dokumentet fra sin Internettside.

Kontraindikasjonene som var lagt ut en periode, var åpenbart hentet fra ulike nasjonale utredninger om amalgam. Riktignok er grunnlaget for enkelte av retningslinjene omdiskutert, men det er fabrikanten som definerer bruksområdet for sitt eget produkt. Det må anses å strekke indikasjonene hvis man går utenfor fabrikantens anbefalinger.

En Internettpublisering av indikasjoner og kontraindikasjoner reiser en rekke spørsmål. Anser produsenten at dette skal gjelde også for produkter som allerede er i salgsleddene og på tannlegekontorene? Hva gjelder – Internett-dokumentet eller bruksanvisningen som følger produktet som kan kjøpes i dag? Enda mer forvirrende blir det når informasjonen finnes en periode, for så å bli borte igjen. Gjelder ikke retningslinjene lenger?

Det er fint at fabrikanter legger ut produktdata og bruksanvisninger på en måte som er lett tilgjengelig og oppdatert. Internett er et dynamisk og kraftfullt medium til dette. Bruksområder for selv meget etablerte produkter kan forandres fra fabrikantens side, slik denne saken viser. Det er spørsmål om hvordan man kan holde seg orientert om, og forholde seg til det som skjer «på nettet».

Internettadresse til Dentsply/Caulk:

Nils R Gjerdet

 

Indications for use. Dispersalloy® should be used in stress bearing restorations (Class 1 and 2), when other restorative materials or restoration techniques are not indicated.

Contraindications

The use of amalgam is contraindicated;

  • In proximal or occlusal contact to dissimilar restorations.

  • In patients with sevcre renal deficiency.

  • In patiens with known allergies to amalgam.

  • For retrograde or endodontic filling.

  • As a filling material for cast crown.

  • In children 6 and under.

  • In expectant mothers.