Resultatene må tolkes med forsiktighet

Resultatene må tolkes med forsiktighet

Svar til Marit Landro Olstad

I de senere år har det vært økende opp merksomhet internasjonalt rundt yrkeseksposisjon hos mor eller far som årsak til medfødte misdannelser. Medfødte misdannelser er sjeldne tilstander. Å studere disse i sammenheng med yrkeseksposisjon vil medføre at et lite antall tilfeller blir fordelt på et stort antall yrkesgrupper. Å belyse sammenhenger mellom yrke og medfødte misdannelser må derfor bygge på undersøkelser av svært store grupper av nyfødte. Derfor er kobling av ulike store registre, som i dette tilfellet Medisinsk fødselsregister og Folke- og boligtellingene (Statistisk sentralbyrå), nødvendig for å påvise sammenhenger. Feilkildene, spesielt hva angår eksposisjon, er åpenbare, slik vi har gjort oppmerksom på både i rapporten (1) og i artikkelen i Tidende (2). Likevel har slike registerstudier fått økt anvendelse i internasjonal forskning. Marit Landro Olstad har rett i at resultatene må tolkes med stor forsiktighet, og vi benytter anledningen til nok en gang å presisere dette. Å bringe frem i media en slik nødvendig forsiktighet i tolkningen er i praksis svært vanskelig; selv om Aftenposten faktisk tok med forbehold også på første side i sitt oppslag.

Rapporten dekket alle undersøkte yrkesgrupper. I artikkelen i Tidende hadde vi anledning til å diskutere noe mer detaljert tannlegeassistentenes yrkeseksposisjon. Derfor nevnte vi også hydrokinon og røntgenstråling som mulig teratogen eksposisjon (3), men mener ikke at vi med dette har gitt noen fullstendig oversikt over mulige teratogener i gruppens arbeidsmiljø. Det er derfor naturlig å presisere at våre data kun sier noe om yrkesgruppens risiko og ikke om hvilken eksposisjon dette kan tilskrives. Som konklusjon vil vi fremheve at den mulige overrisiko for yrkesgruppen er usikker, at den eventuelle eksposisjon er ukjent, og viktigst: det er ikke rapportert noen tilfeller etter 1985.

Referanser

Irgens Å, Krüger K, Skorve AH, Irgens LM. Yrke og reproduksjonsutfall. Rapport, 1996. ISBN 82-7788-036-7.

Irgens Å, Krüger K, Skorve AH, Irgens LM. Har tannlegeassistenter økt risiko for å få barn med hjernemisdannelser? Nor Tannlegeforen Tid 1997; 107: 856-8.

Hass U, Jakobsen BM, Brandorff NP, Jelnes JE, Petersen SH. Reproduktionsskadende kemiske stoffer i arbejdsmiljøet. Arbejdsmiljøinstituttet 1991; 35: 1-206

Adresse: Ågot Irgens, Yrkesmedisinsk avdeling, Haukeland sykehus, 5021 Bergen