Amalgam er forbikjørt

Amalgam er forbikjørt


Dette «før landsmøtet»-kurset dreide seg om tannfyllingsmaterialer, sett i lys av den store undersøkelsen som NIOM gjennomførte i 1996. Dette var en praksisbasert undersøkelse der det deltok 245 tannleger fra både offentlig og privat virksomhet. Det var registrert data for 24 400 fyllinger, hvorav 2 400 i melketenner.

Undersøkelsen viser at plastfyllingsmaterialer nå er meget vanlige materialer i allmennpraksis, også til klasse I og II fyllinger. Glassionomertypene er også mye brukt, men synes også være forbundet med noen problemer. Ivar A Mjør fra University of Florida mente at amalgambruken synker så raskt at myndighetene må skynde seg hvis de skulle ønske å innføre forbud!

Plast er mye brukt
Av materialer for første gangs fylling er det hyppigst med plast ­ 38 % ­ mens sement og amalgam hver hadde en andel på 30 % for alle pasientgrupper. Dess yngre pasientene er, dess mindre amalgam. Også ved utskiftning av fyllinger er det en klar tendens at det brukes andre materialer enn amalgam. I 1985 ble det anslagsvis lagt amalgam i 85 % av alle klasse I og II fyllinger. Elleve år senere var tilsvarende tall 35 %. I melketenner er glassionomersement helt dominerende, men dette materialet hadde kort levetid.

Karies og forebygging
Ivar A Mjør gikk gjennom utviklingen både i syn på kariessykdommen og behandlingsstrategier. Han mente at forebyggende aktivitet står sterkt i Norge, i motsetning til f eks i USA. Karies er en infeksjonssykdom og burde ses på som en slik. Pål Arneberg påpekte at karies er en langsom prosess i dagens situasjon. Det er grunn til å være tilbakeholden med å behandle emaljekaries. Prinsippene for kariesprofylakse er å identifisere risikofaktorer, klarlegge årsaker, velge tiltak (og da noen få) og å ha en oppfølging. Tiltakene kunne være kosthold, fluor, munnhygiene og profesjonelle tiltak. Munnhygienetiltak burde aldri være eneste tiltak. Oppfølging er et svakt punkt, bl a med hensyn til journalopplysninger, etter Arnebergs mening. Han berørte dessuten faktorer som «sukkertid» og forhold knyttet til spyttsekresjon og andre fysiologiske prosesser, noe som er spesielt aktuelt hos gamle mennesker.

«Sekundærkaries» er vanligste revisjonsårsak
Revisjon av fyllinger utgjør ca 75 % av all fyllingsterapi, i følge Mjør. Den vanligste revisjonsårsaken var den kliniske diagnosen sekundærkaries. Også for glassionomerfyllinger er dette angitt som utskiftningsgrunn i over halvparten av tilfellene. Det utspant seg en diskusjon om sekundærkariesbegrepet. Er det snakk om spalter, kantnedbrytning eller kronisk karies? Sekundærkaries burde kanskje kalles karies på retensjonssted. Frakturer var begynt å bli et problem ved kompositter, kanskje fordi de moderne produktene var stive og harde. Komposittene er likevel blitt klart bedre de siste årene.

Levetiden for de fyllingene som ble skiftet var i gjennomsnitt 12,7 år for amalgam, 9,3 år for kompositt og 3,3 ­ 4,9 år for glassionomersement. I melketenner var levetiden til amalgam over dobbelt så lang, ca 6 år, som for de andre fyllingsmaterialene.

Giftvirkning og allergi
Tannfyllingsmaterialene bør være uskadelige. Jon E Dahl gikk gjennom mulige mekanismer for bivirkninger. Det kan dreie seg om lokale eller generelle reaksjoner av toksisk art. Det er da snakk om doseavhengige reaksjoner med en nedre grense for effekt. Allergi, eller ervervet overømfintlighet, er doseuavhengig og stoffspesifikk. Lokale reaksjoner er den vanligste typen av bivirkninger i forbindelse med tannfyllingsmaterialer.

Kostnad og nytte
Kostnad-nytte vurderingene gikk i hovedtrekk ut på at gullinnlegg og kompositter vil være omtrent like dyre over pasientens livsløp, mens amalgam er det billigste. I melketenner er andre materialer ca 5 ganger dyrere enn amalgam. Det må vurderes mange aspekter med hensyn til valg av fyllingsmaterialer, så som evne til å gjenskape funksjon, at materialene er uskadelige og at de oppfattes som pene.

Tekst og foto: Nils R Gjerdet