Endelig noe å glede seg over i statsbudsjettet

Da NTF hadde møte med Stortingets sosialkomité i for-bindelse med for-slag til statsbudsjett for 1998, kunne vi

for første gang på lenge si oss fornøyd med flere positive trekk i budsjettforslaget. Nye tiltak og styrking av eksisterende ordninger vil være gunstige for befolkningens tannhelse.

Det er foreslått avsatt 5,8 mill kroner til «utviklingsvirksomhet innen tannhelsetjenesten». Av dette skal 2 mill kroner gå til drift av Bivirkningsgruppen for dentale biomaterialer. Det er positivt at dette fagmiljøet nå skal gå over fra prosjekt til fast organisering, og får fortsette det viktige arbeidet de har begynt på. I tillegg får de 1 mill kroner til utprøvende behandling av pasienter.

En utredning av behovet for tannleger og ev tannlegeutdanning i Nord-Norge er tilgodesett med 1 mill kroner. Vi ser det som viktig at landsdelens behov for tannleger blir diskutert i full bredde, der tannlegeutdanning i Nord-Norge blir vurdert sammen med andre tiltak som kan øke både rekruttering og stabilitet. Dette er et arbeid som NTF ønsker å ta del i.

Kartlegging av tannhelseforhold hos grupper med spesielle tannhelseproblemer skal også igangsettes i 1998. Også til dette er det budsjettert med 1 mill kroner. Det foreligger allerede mye dokumentasjon på dette området, men vi ser det som positivt at saken er satt på kartet i budsjettsammenheng. Vi påpekte spesielt overfor Sosialkomiteen at det i dette arbeidet er viktig å inkludere de psykiatriske pasientene.

De kirurgiske avdelingene ved fakultetene skal nå sidestilles med de kjevekirurgiske klinikkene ved Rikshospitalet, Haukeland sykehus og Ullevål sykehus når det gjelder den kirurgiske delen av implantatbehandling for spesielle grupper. Som kjent har det hittil vært en forutsetning for å få bidrag til protetikkdelen at den kirurgiske innsettingen er foretatt på offentlige sykehus. For øvrig er Helsetilsynet og Sosialdepartementet nå i gang med en utredning av implantatbehandling, og vi har forhåpninger om at den geografiske spredningen av dette tilbudet etterhvert kan bli bedre, samt at flere grupper kan få trygdedekning til slik behandling.

Når det gjelder refusjon til tannlegehjelp, er det foreslått en økning på 15 mill kroner, hvorav 3 mill er forutsatt brukt til refusjon for grupper med sjeldne sykdommer. Dette er grupper som inngår i TAKO-senterets arbeid. Beløpet er imidlertid for lite, og det fortalte vi Sosialkomiteen. En utvidelse av trygdetilbudet til å omfatte «smågruppene» er tidligere kostnadsberegnet til 25 mill kroner, og regnskapstallene for inneværende år tyder på at det vil være dekning uten å øke budsjettposten. Vi mente derfor det burde være mulig å innføre refusjon for alle i disse gruppene allerede fra 1998.

Under posten «Bidrag til tannbehandling mv» har man foreslått økt bidrag til pasienter med kreft i munnhulen, og vi tolker formuleringen slik at denne gruppen skal være fritatt for egenandeler. Det er også foreslått å utvide ordningen med bidrag til utskifting av tannrestaureringer ved kontaktallergier. Nå skal også allergiske reaksjoner andre steder enn i munnhulen inkluderes. Vi uttalte til Sosialkomiteen at ordningen bør omfatte dokumentert allergi mot alle typer dentale materialer og at retningslinjene må utformes slik at det settes tak på egenandelen. Det siste punktet vi tok opp med Sosialkomiteen, var posten «Styrking av geriatri». I budsjettkommentarene til denne posten er tannhelse ikke nevnt. Vi ba om at dette blir tatt inn, slik at vi sikrer at gerodontologien er inkludert. Professor Tony Axélls prosjekt har tidligere fått midler fra Nasjonalt geriatriprogram, og det er viktig at det stilles midler til rådighet for oppfølging av prosjektet. Gerodontologi vil bli et svært viktig område for tannhelsetjenesten fremover, og vi må gjenta dette slik at de bevilgende myndigheter ikke «glemmer» tannhelseproblemene til de eldste blant oss.