Samarbeider for bærekraft

JohanErichs

MeraMedia

Tannhelsetjenesten i Danmark ønsker å redusere klima- og miljøpåvirkningen. Prosjektet «Bærekraftig tannklinikk» hjelper klinikker med råd og strategier for å kunne jobbe i en mer bærekraftig retning.

Gjennom et bredt samarbeid, håper den danske tannhelsebransjen å finne nye tilnærminger og strategier for å bidra til redusert klimapåvirkning i det danske samfunnet.

Den danske tannlegebransjen driver et prosjekt for å stimulere tannleger og klinikker til å jobbe bærekraftig. – Ønsket om å jobbe mot bærekraftig drift øker. Et sentralt verktøy er å utdanne og lære opp personalet, sier bærekraftsingeniør Nina Helle Thulstrup. Foto: Privat

– Gjennom initiativet får klinikker og tannleger tilgang til kunnskap, råd og konkrete verktøy for å kunne gjøre virksomheten mer bærekraftig – miljømessig, men også sosialt, sier Nina Helle Thulstrup, bærekraftsingeniør i Plandent. Thulstrup underviser også i bærekraft ved tannlegeutdanningene ved universitetene i København og Aarhus.

Initiativet «Sustainable Dental Clinic» startet i 2019 på initiativ fra den danske Tandlægeforeningen, Aalborg Universitet og Plandent Danmark.

– Et av de viktigste tiltakene har vært, og er, å lære de ansatte på klinikken om viktigheten av bærekraft. Andre tiltak for å redusere klimaavtrykket fra driften er systematisk bruk av klimadata, livsløpsvurderinger og å finne innovasjonsløsninger innen bærekraft.

Nina Helle Thulstrup understreker også viktigheten av samarbeid på tvers av bransjer.

– Et slikt samarbeid er helt avgjørende for å få til endring. Hele verdikjeden må involveres. Felles erfaringer gjør det lettere for den enkelte klinikk å trygt implementere løsninger og praktiske tiltak, som allerede er testet og validert, sier Nina Helle Thulstrup.

Tverrfaglig samarbeid gir også mulighet til å skape volum i etterspørselen etter produkter og tjenester innen bærekraft, og legger dermed et indirekte press på leverandørene til å utvikle bedre løsninger.

– Jo flere tannleger og klinikker som er involvert i bærekraftsinitiativet, jo lettere er det å skape lagånd og et oppdrag i bransjen. Prosjektet «Bærekraftig tannklinikk» har skapt interesse og bevissthet om viktigheten av å jobbe bærekraftig, sier Thulstrup.

Fortjeneste

Ved å integrere bærekraftstenkning og bærekraftsstrategier allerede nå, som en naturlig del av virksomheten, kan det være lettere for tannhelsepersonell å oppfylle fremtidige lovkrav til bærekraft.

Ifølge Nina Helle Thulstrup er gevinstene i forbindelse med prosjektet, i tillegg til styrket bærekraft og redusert klimapåvirkning, disse:

  • Redusert energiforbruk og mindre avfall, noe som har positive økonomiske effekter.

  • Forbedret image for klinikken, noe som skal gi enda sterkere pasientrelasjoner. Mulighet til å bruke i markedsføringen at klinikken jobber bærekraftig, noe som bør tiltrekke seg både yngre pasienter og yngre ansatte.

  • Bedre rekrutteringsmuligheter og også bedre muligheter for å beholde ansatte ved klinikken.

  • Muligheten for å knytte oral helse nærmere til folkehelsen, og dermed redusere risikoen for kroniske sykdommer som f.eks. diabetes – og på sikt bidra til at færre pasienter må legges inn på sykehus. Dette bidrar indirekte til redusert klimaavtrykk.

Økt interesse

Hvordan posisjonerer tannhelsebransjen seg i det grønne omstillingsarbeidet i forhold til andre innen helse- og omsorgssektoren?

– Bransjen ligger litt etter, spesielt hvis du sammenligner den med sykehusene og de større helseaktørene, hvor mange allerede har implementert store bærekraftsinitiativer. Det er ofte lettere å gjennomføre endringsarbeid i en stor organisasjon med felles regler.

Men tannhelsesektoren har også fordeler i omstillingsarbeidet.

– En fordel kan være at det er lettere for en mindre klinikk å sette i gang en endringsprosess når den først har bestemt seg, og jeg vil understreke at interessen for bærekraft er økende innen tannhelsetjenesten, spesielt blant de store kjedene, sier Nina Helle Thulstrup.

– Er det noen barrierer som er vanskelige å krysse som hindrer en bærekraftsinvestering i tannpleie?

– Strenge hygienekrav reduserer mulighetene for gjenbruk. Siden det hverken er reguleringer eller insentiver til å tvinges til å jobbe i en bærekraftig retning, kan det ha en hemmende effekt, selv om vi merker en sterk medvind i bærekraftssynet, sier Thulstrup og fortsetter:

– I tillegg er det en oppfatning at det i utgangspunktet alltid er dyrere å velge et bærekraftig alternativ fremfor et konvensjonelt. Men dette er ikke alltid tilfelle. På kort sikt kan det imidlertid medføre ekstra kostnader økonomisk og innsatsmessig å investere grønt, men på lang sikt gir det økt lønnsomhet og merverdi på alle måter, sier Nina Helle Thulstrup.

Utdanning

I mange bransjer er det en boblende interesse for bærekraft, men noen ganger er det vanskelig å oppnå konsensus og motivasjon blant ansatte. Hva skal til for å stimulere interessen innenfor tannhelsebransjen?

– Flere kurs og opplæringsmuligheter i bærekraftig drift i tannhelsebransjen, gjerne gjennom digitale plattformer, kurs og webinarer. Internt kan det handle om personalmøter og workshops. I tillegg ville det vært bra med standardiserte retningslinjer for hvordan man skal drive bærekraftsarbeid i tannhelsebransjen, avslutter Thulstrup.

Øk tempoet

Susanne Kleist og hennes klinikk deltar i prosjektet «Bærekraftig tannklinikk».

– Vi ser det som nødvendig å jobbe bærekraftig. På sikt kan det være avgjørende både for rekruttering og for pasienttilfredshet, sier Susanne Kleist, tannlege ved Harald Tandlægerne. Foto: Tandlægeforeningen

– Det er viktig å jobbe metodisk, samle kunnskap og holde oversikt over hele produksjonskjeden hvis man vil satse troverdig på bærekraftsarbeid, sier Susanne Kleist, som er medeier i Harald Tandlægerne-klinikken i Roskilde.

Siden 2020 har Harald Tandlægerne jobbet for en gradvis omstilling til en bærekraftig virksomhet.

– Det handler dels om personlig interesse for å redusere klimapåvirkningen, og også om å skape en virksomhet med et bærekraftig image, for å gjøre det enklere å rekruttere medarbeidere.

I begynnelsen av et omstillingsarbeid identifiseres ofte en rekke områder hvor det er mulig å oppnå raske resultater. Dette kan innebære å endre belysning, effektivisere transporter og ansette leverandører som minimerer emballasjematerialet.

– I dag går imidlertid arbeidet tregere, og jeg er litt skuffet over bransjen, som jeg synes burde være mer involvert i denne viktige saken, sier Susanne Kleist.

Mangler

Å bli med på den grønne bølgen og bærekraftig image kan gi kommersielle fordeler.

– Det er i dag leverandører som hevder at varene de selger er bærekraftig produsert. Men vi har oppdaget at dette ikke alltid er tilfelle. Derfor er det viktig at klinikkene og industrien har kunnskap og interesse for å virkelig undersøke hele produksjonskjeden for å se om et produkt eller materiale virkelig kan kalles bærekraftig, forklarer Susanne Kleist.

Sortering av plast, papir og metall er et annet tiltak som bidrar til redusert klimapåvirkning.

– Dessverre har vi ingen lov i Danmark som regulerer sortering av forskjellige typer plast på klinikken. Her vil jeg gjerne se at vi får et krav om å samle inn visse typer plast for resirkulering.

Harald Tandlægerne har åtte ansatte i tillegg til de to eierne.

– Interessen for bærekraft varierer. Derfor er det viktig med kurs og diskusjoner for å skape et bredt og godt forankret engasjement.

Susanne Kleist håper at leverandører av utstyr og materialer vil bli mer oppmerksomme på hvor varene de selger er produsert.

– Et ønske er å omdirigere produksjonen til Europa i stedet for som nå, hvor mye produseres i Kina, avslutter Susanne Kleist.

Fem tips for økt bærekraft:

  1. Bytt til LED-belysning og grønn energi.

  2. Hvis mulig, bruk gjenbrukbart utstyr i stedet for engangsartikler.

  3. Oppretthold et godt nivå på vedlikehold og service av utstyret slik at det varer lenger.

  4. Optimaliser innkjøp for å unngå sløsing.

  5. Etabler en klimarapport for å veilede og målrette innsatsen for økt bærekraft.